Kunnan johtoryhmä on valmistellut talouden tasapainotusohjelmaa yhdessä toimialojen henkilöstön kanssa. Tasapainotustyötä on ohjannut kunnanhallituksen asettama talouden tasapainotuksen ohjausryhmä, johon ovat kuuluneet kunnan luottamushenkilöistä Maria Aho, Jyrki Ahola, Timo Ailio, Mirva Elfving, Joshua Haili, Ville Klasila, Jani Luukkonen, Riitta Mukkulainen, Sari Tamminen ja Rainer Zeitlin (puheenjohtaja) sekä viranhaltijoista Harri Apell, Markus Jaakkola, Tiina Kivinen, Sirkku Mäkelä, Pauliina Pikka (sihteeri) ja Mikko Salmela. Ohjausryhmä on kokoontunut 12.11. ja 9.12.2024 sekä 13.1.2025.
Tasapainotustyön johdosta käynnistettiin yhteistoimintamenettely 2.12.2024. Työantajan ja työntekijöiden edustajat kävivät keskustelevaa neuvottelua toimenpiteisiin liittyvistä tarkentavista kysymyksistä 20.12.2024 ja yhteistoimintaneuvottelut saatettiin päätökseen 13.1.2025.
Kunnanhallituksella ja edelleen valtuustolle esitetään vuosille 2025-2028 talouden tasapainotusohjelmaa, jonka menoja vähentävät ja tuloja lisäävät toimenpiteet ovat yhteensä 2,29 miljoonaa euroa. Toimenpiteistä 150 000 on jo huomioitu kuluvan vuoden talousarviossa. Lisäksi on linjattu, että investointimenot tulee jäädyttää enintään kahden miljoonan euron vuositasolle uuden yhtenäiskoulun investoinnin jälkeen.
Liitteenä on listattuna talouden tasapainotustoimenpiteet toimialoittain. Tasapainotustoimenpiteet jakautuvat toimialojen kesken seuraavasti:
– sivistyspalvelut, yhteensä 1,264 miljoonaa euroa
– tekniset palvelut, yhteensä 489 000 euroa
– elinvoimapalvelut, yhteensä 84 000 euroa
– talous- ja tukipalvelut, yhteensä 165 500 euroa
– hallintopalvelut ja toimialojen yhteiset toimenpiteet, yhteensä 147 000 euroa
– verorahoitus ja demokratia, yhteensä 140 000 euroa.
Talouden tasapainotusohjelman henkilöstövaikutukset ovat vuosien 2025 – 2028 aikana yhteensä 12,86 henkilötyövuotta. Näistä vähennyksistä suurin osa on mahdollista toteuttaa määräaikaisten työ-/virkasuhteiden päättymisen sekä eläköitymisten kautta. Yhteistoimintamenettelyssä on kuitenkin käyty läpi, että toimenpiteet voivat johtaa 2,7 henkilötyövuoden eli yhteensä enintään kolmen (3) henkilön irtisanomiseen. Mahdolliset irtisanomiset kohdistuvat ruokahuolto- ja siivouspalveluihin.
Henkilöstövähennykset ovat ennen kaikkea seurausta oppilas- ja asiakasmäärän vähentymisestä johtuvista palvelurakenteen muutoksista sekä kiinteistöjen myynnistä ja sitä myöten vähenevästä siivoustarpeesta. Hallinto- ja talouspalveluihin kohdistuu kahden (2) henkilötyövuoden vähennys tehtävien ja resurssien uudelleen järjestelyiden kautta. Vähennykset on toteutettavissa eläköitymisten myötä.
Talouden tasapainotustoimenpiteet kohdistuvat neljän (4) kalenterivuoden ajalle. Nyt päätöksentekoon vietävällä ohjelmalla kunnan talous saadaan ennusteen mukaan lähelle tasapainoa ja taseen ylijäämätilanne pysyy hyvänä. Kunnalla voi olla kuitenkin vielä edessä nyt päätettävän ohjelman lisäksi n. 0,5 – 1 miljoonan euron lisätasapainotus riippuen toimintakulujen ja -tuottojen kehityksestä lähivuosina.
Talouden tasapainotusohjelman toimenpiteet huomioidaan tulevien vuosien talousarviossa ja -suunnitelmissa. Ohjelman toteutumista tarkastellaan säännöllisesti ja sitä päivitetään tarvittaessa mahdollisten olosuhteiden muutosten myötä.