Pirkanmaan ilmastoverkosto laajentunut yhdeksään kuntaan – sisältöihin mukaan luonnon monimuotoisuustyö

Pirkanmaan ilmastoverkoston toiminta laajenee ja maksuton yhteistyöverkosto palvelee jatkossa yrityksiä ja yhdistyksiä Pirkanmaalla yhdeksässä kunnassa. Syksystä 2024 eteenpäin verkosto toimii Valkeakoskella, Pälkäneellä, Kuhmoisissa, Virroilla, Ikaalisissa, Hämeenkyrössä, Sastamalassa, Punkalaitumella sekä Urjalassa.

Pirkanmaan ilmastoverkoston tavoitteena on vahvistaa Pirkanmaan maaseutualueiden kuntien yritysten ja yhdistysten ilmasto- ja luontotyötä. Verkosto on ollut toiminnassa alkuvuodesta 2023 ja tällä hetkellä verkostossa on mukana 53 toimijaa, jotka ovat määritelleet toiminnalleen ilmastotavoitteen. Verkosto tarjoaa tietoa, vertaistukea sekä kannustusta monipuoliseen ilmastotyöhön sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Jokainen verkostossa mukanaolija saa määritellä tavoitteensa koon itse.

Verkoston laajentuessa myös sen tuottama sisältö monipuolistuu. Uutena teemana verkostossa on luonnon monimuotoisuustyö ja tarkoitus on lisätä lisäksi maatalouden ilmasto- ja luontotyöhön liittyvää sisältöä. “Elämme ajassa, jossa jokaisen yrittäjänkin on tarkasteltava omia toimiaan. Olen maaseututaustainen ja näen erityisen tärkeänä maatilojen tekemät ilmastoteot ja suuret mahdollisuudet luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Tiedän, että tiloilla tehdään valtavasti työtä luonnon eteen ja toivon, että verkosto kasvaa tukemaan tätä työtä sekä antamaan näkyvyyttä.” kommentoi elokuun alussa hankkeen projektikoordinaattorina aloittanut Katja Tanski.

Verkoston kaikki toiminta on maksutonta. Verkoston jäsenyyden ehtona on, että toimija asettaa itselleen yhden ilmastotavoitteen, joka voi liittyä esimerkiksi ilmastopäästöjen vähentämiseen. Tavoite asetetaan vuodeksi eteenpäin ja toimija asettaa sen omista lähtökohdistaan. “Kenellekään ei tulla ylhäältä sanelemaan lukuja, vaan kannustetaan tekemään ottamaan ensimmäisiä askeleita ilmastotyössä tai tuetaan suuremmissa muutoksissa” lupaa Tanski. “Hyvä tavoite on realistinen ja sen toteutumista seurataan. Jos yrityksen ilmastotyö on vielä alussa, voi ensimmäiseksi olla hyvä selvittää, millaisia päästöjä toiminnasta ylipäätään syntyy.”

Ilmastoverkosto tulee jatkossakin tarjoamaan asiantuntija-apua ja luotettavaa tietoa. Ilmastoverkosto tarjoaa jäsenilleen myös näkyvyyttä ja tukea niin sisäiseen kuin ulkoiseenkin viestintään. “Ilmastotyö hyödyttää yritystä monella tapaa. Teot voivat parantaa yrityksen brändiä kuluttajien silmissä, tuoda suoria tai välillisiä kustannussäästöjä sekä parantaa kannattavuutta. Itse uskon yhteistyön voimaan ja näen, että verkostomaisella toiminnalla pystytään kehittämään toimialueen elinvoimaa.” Tanski toivoo verkostossa syntyvän yhteistyötä myös yritysten ja yhdistysten välille. “Sivuvirroista ja jakamistaloudesta puhutaan paljon, mutta niiden ansaintalogiikkaa pitää vielä kehittää. Olisi hienoa, jos Pirkanmaan ilmastoverkostossa löytäisimme ratkaisuja, joilla pääsemme edistämään myös monialaista kiertotaloutta alueella.”

Ilmastoverkosto tarjoaa jäsenilleen webinaareja, yritysvierailuja sekä työpajoja. Verkosto kokoontuu muutamia kertoja vuodessa ja jäsen saa itse valita, mihin maksuttomiin tilaisuuksiin osallistuu. Tilaisuuksia tullaan järjestämään ainakin maatilaluonnon monimuotoisuuteen, kiertotalouteen sekä uusiutuvaan energiaan liittyen. “Pyrimme tarjoamaan verkoston jäsenille alustan keskustelulle. Muiden toimijoiden kokemukset, oivallukset ja esimerkit antavat ideoita ilmastotekojen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kun puhutaan ilmastotyöstä ja luonnon monimuotoisuuden edistämisestä, on todellakin vain taivas rajana. Pitää muistaa, että vieraslajien kitkentä, aurinkopaneelijärjestelmän hankinta ja jätteiden tarkka lajittelu ovat kaikki ilmastotekoja.” muistuttaa Tanski.

Pirkanmaan ELY-keskus on myöntänyt rahoitusta Pirkanmaan ilmastoverkoston laajentamiseen ja kehittämiseen Euroopan maaseuturahastosta 1.8.2024 alkaen.

Hankkeesta, sen toimenpiteistä ja ajankohtaisista asioista voit lukea verkoston sivuilta. Lisätietoja: projektikoordinaattori Katja Tanski, katja.tanski@valkeakoski.fi

© Pälkäne 2025 creative crue logo