Opintojaksojen kuvaukset
KE01+02 Kemia, minä ja yhteiskunta (2 op)
Opinnoissa perehdytään aineiden kemialliseen rakenteeseen, rakenteen esittämiseen kemian kielellä ja aineiden ominaisuuksien päättelyyn rakenteen avulla. Lisäksi tutustutaan kemian peruslaskentaan. Aineiden ominaisuuksia tutkitaan kokeellisesti ja erilaisia tietolähteitä käyttäen. Opintojakso antaa valmiuksia soveltaa tietoa ympäröivän maailman ilmiöihin ja herättää kiinnostusta alan jatko-opintoihin.
KE03 Molekyylit ja mallit (2 op)
Opintojaksolla perehdytään elinympäristön orgaanisten yhdisteiden rakenteisiin ja ominaisuuksiin. Yhdisteiden rakenteita tutkitaan kokeellisilla menetelmillä ja eri tavoin mallintaen. Liuosten valmistamiseen ja laimentamiseen tutustutaan käytännössä ja teoriassa. Harjoitellaan liuoksen pitoisuuden määrittämistä laskennallisesti. Opintojaksolla korostetaan orgaanisten yhdisteiden merkitystä elämän perustana sekä niiden teollista käyttöä.
KE04 Kemiallinen reaktio (2 op)
Opintojaksolla perehdytään aineiden reaktioihin. Reaktioiden käsittelyssä keskeisiä asioita ovat reaktioyhtälöiden kirjoittaminen, laskennallinen käsitteleminen ja kokeellinen havainnointi. Keskeistä on ymmärtää aineen häviämättömyyden merkitys kemiassa.
KE05 Kemiallinen energia ja kiertotalous (2 op)
Opintojakso käsittelee sähkökemian perusteita, kemiallista energiaa sekä metallien kemiaa. Sähkökemian sovelluksiin, kemiallisissa reaktioissa tapahtuviin energian muutoksiin ja metalleihin tutustutaan teoriassa ja käytännössä. Opintojakso luo perustan ymmärtää energian häviämättömyys sekä metallien merkitys nyky-yhteiskunnassa.
KE06 Kemiallinen tasapaino (2 op)
Opintojakso käsittelee kemiallista tasapainoa ja reaktionopeutta. Perehdytään tärkeimpiin tasapainoreaktioihin; esimerkiksi happo-emästasapainoihin, niiden laskennalliseen ja graafiseen käsittelyyn sekä tasapainotilan säätelyyn. Kemian laskutaitoja vahvistetaan.
KE07 Kertaus (2 op)
Opintojakson tavoitteena on kerrata kemian pakollisten ja syventävien kurssien keskeisimpiä asioita, varmentaa kemialle tyypilliseen kokeellisuuteen liittyviä taitoja ja valmiuksia sekä matemaattista mallinnusta ja valmistautua kirjoittamaan kemia ylioppilaskirjoituksissa.