Opintojaksojen kuvaukset
FY01+02 Fysiikka luonnontieteenä (2 op)
Opintojakson tavoitteena on ymmärtää fysiikan merkitys yhteiskunnassa ja jatko-opinnoissa sekä tieteellisessä maailmankuvassa. Opintojakson keskeisiä asioita ovat kokeellisuus, ilmiöiden mallintaminen graafisesti, liikkeen ymmärtäminen, energia fysikaalisena käsitteenä, energialajit ja eri energiantuotantotavat.
FY03 Energia ja lämpö (2 op)
Opintojakson tavoitteena on ymmärtää lämpöilmiöitä jokapäiväisessä elämässä. Opintojakso antaa valmiuksia seurata ja osallistua energiakeskusteluun yhteiskunnassa. Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat työn, energian ja hyötysuhteen käsitteet, lämpöopin systeemin tilanmuuttujat ja olomuodon muutokset.
FY04 Voima ja liike (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään, soveltamaan ja tutkimaan kokeellisesti voimaan ja liikkeeseen liittyviä ilmiöitä. Opintojaksolla käsitellään mekaanisen energian ja liikemäärän säilymislakeja. Opintojaksolla tarkastellaan mm. suoraviivaista liikettä, Newtonin lakeja, voiman momenttia ja törmäyksiä.
FY05 Jaksollinen liike ja aallot (2 op)
Opintojaksolla perehdytään ympyrä- ja värähdysliikkeeseen sekä gravitaatiovuorovaikutukseen. Aaltoliikkeen ominaisuuksiin tutustutaan äänen ilmiöiden, kuten heijastumisen, taittumisen ja interferenssi-ilmiöiden kautta.
FY06 Sähkö (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään, soveltamaan ja tutkimaan kokeellisesti sähköön liittyviä ilmiöitä. Opintojaksolla tutustutaan mm. yksinkertaisiin tasavirtapiireihin, niissä oleviin komponentteihin sekä sähköstaattiseen vuorovaikutukseen ja sähkökenttään.
FY07 Sähkömagnetismi ja valo (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään, soveltamaan ja tutkimaan kokeellisesti sähkömagnetismiin sekä valoon liittyviä ilmiöitä. Opintojaksolla tutustutaan mm. sähkömagneettisen säteilyn spektriin, valon heijastumiseen, taittumiseen, interferenssiin ja diffraktioon. Tutuksi tulevat myös magnetismiin ja magneettikenttiin liittyvät asiat sekä sähkömagneettinen induktio ja sähkötuotanto.
FY08 Aine, säteily ja kvantittuminen (2 op)
Opintojakson tavoitteena on ymmärtää hiukkasten ja säteilyn dualistinen luonne, massan ja energian vastaavuus, energian kvantittumisen käsite, ytimen rakenne ja radioaktiivisuus sekä säteilyn lajit, säteilyturvallisuus ja säteilyn hyötykäyttö.
FY09Fysiikan kertaus (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija kertaa koko lukion fysiikan, syventää kokonaiskuvaa fysiikan kehityksestä ja sen pätevyysalueesta luonnonilmiöiden tulkitsijana sekä saa valmiuksia fysiikan ylioppilaskirjoituksiin ja korkeakoulujen pääsykokeisiin vastaamista varten.