Opintojaksojen kuvaukset
ÄI01 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)
Opintojaksossa harjoitellaan aineistopohjaista kirjoittamista, vahvistetaan vuorovaikutustaitoja ja syvennetään monilukutaitoa.
ÄI02+03 Kieli, tekstit ja vuorovaikutus (2 op)
Opintojaksossa kehitetään kieli- ja tekstitietoisuutta sekä ryhmäviestintätaitoja.
ÄI04 Kirjallisuuden analyysi ja tulkinta (2 op)
Opintojaksossa luetaan, analysoidaan ja tulkitaan kirjallisuutta sekä kirjoitetaan ja keskustellaan kirjallisuudesta.
ÄI05+TE02 Terveys ja media (4 op, Integraatio-opintojakso)
Opintojakso yhdistää äidinkielen ja kirjallisuuden ja terveystiedon tavoitteita ja sisältöjä. Opiskelijan kannustetaan monitieteiseen ajatteluun ja työskentelyyn esimerkiksi yhdistämällä tekstianalyysin ja vaikuttamisen harjoittelua terveystiedon oppisisältöjä käsitteleviin aineistoihin. Opintojakso toteutetaan mahdollisuuksien mukaan kahden jakson aikana kahden opettajan yhteistyönä esimerkiksi erilaisia projekteja, analyysiharjoituksia ja tekstejä tehden ja tarkastellen. Opiskelijat saavat arvosanan molemmista aineista.
Opintojaksosta voi suorittaa myös vain pakollisen kahden opintopisteen laajuisen äidinkielen ja kirjallisuuden osuuden.
ÄI06+ÄI07 Viestintätaidot (2 op)
Opintojaksossa syvennetään tekstianalyysin ja aineistopohjaisen kirjoittamisen taitoja sekä vahvistetaan ryhmäviestintätaitoja. Opintojaksoon kuuluu esimerkiksi audiovisuaalisten aineistojen tarkastelua ja tuottamista.
ÄI08 Kirjallisuus ja kontekstit (2 op)
Opintojaksossa vahvistetaan opiskelijan taitoa analysoida ja tukita kirjallisuutta kulttuurikontekstissa
ÄI09 Vuorovaikutustaitojen syventäminen (2 op)
Opintojaksossa harjoitellaan erityisesti jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavia vuorovaikutustaitoja, analysoidaan ja tulkitaan erilaisia vuorovaikutustilanteita ja tutustutaan erilaisiin tapoihin ehkäistä ja ratkaista vuorovaikutuksen ongelmia.
ÄI10 Kirjoitustaitojen syventäminen (2 op)
Opintojaksossa kehitetään opiskelijan kirjallista ilmaisukykyä, aineistojen käytön taitoja ja valmiuksia tuottaa ja muokata laajaa tekstikokonaisuutta.
ÄI11 Tulkintataitojen syventäminen (2 op)
Opintojaksossa syvennetään kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa ja valmiuksia analysoida, tulkita ja arvioida monimuotoisia tekstejä perustellen ja tarkoituksenmukaisia käsitteitä käyttäen.
ÄI12 Rennosti lavalle (2 op)
Opintojaksossa vahvistetaan opiskelijan esiintymisrohkeutta, kehitetään vuorovaikutustaitoja, harjoitellaan oman kehon käyttöä ilmaisun välineenä ja tutustutaan näyttämötyöskentelyn alkeisiin. Opintojakso ei edellytä aiempia lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opintoja. Opintojaksoon voi sisältyä mahdollisuuksien mukaan teatterikäynti tai muu teatterielämys.
ÄI13 Yhdessä lavalla (2 op)
Opintojaksossa suunnitellaan, harjoitellaan ja toteutetaan ryhmätyönä näytelmä tai muu etukäteen suunniteltu projekti. Opintojaksoa suositellaan niille, jotka ovat käyneet Rennosti lavalle -kurssin.
ÄI14 Näyttämötyö musikaalissa (2 op)
Opiskelijat valmistavat yhdessä musiikin ja kuvataiteen valinnaisryhmän kanssa musikaalin, joka esitetään yleisölle. Opintojaksoon osallistumisen edellytyksenä on Rennosti lavalle -kurssin suorittaminen hyväksytysti.
ÄI15 Musikaalin käsikirjoittaminen (1 op)
Opintojaksossa laaditaan käsikirjoitus musikaaliin. Käsikirjoituksen on oltava jakson päättyessä sellaisessa kunnossa, että sen pohjalta voidaan alkaa harjoitella esitystä. Opintojaksoon osallistuminen ei edellytä aiempia lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opintoja.
ÄI16 Luova kirjoittaminen (2 op)
Opintojaksossa kirjoitetaan ja työstetään erilaisia kaunokirjallisia tekstejä. Tavoitteena on omaan kirjoittajapersoonaan tutustuminen, oman tyylin syventäminen ja kirjoitustaitojen hiominen. Opintojaksoon osallistuminen ei edellytä aiempia lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opintoja.
ÄI17+TE04 Tutki ja kirjoita (2 op, Integraatio-opintojakso)
Opintojaksossa perehdytään tutkielmantekoprosessiin ja tehdään terveystiedon tutkielma.