Oppiaineet ja opintojaksot

Tältä sivulta löydät Pälkäneen lukion oppiaineiden opintojaksojen tiedot.

Pakolliset opintojaksot

BI01 Elämä ja evoluutio (2 op)
BI02+03 Ekologian perusteet ja ihmisen vaikutukset ekosysteemeihin (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot

BI04 Solu ja perinnöllisyys (2 op)
BI05 Ihmisen biologia (2 op)
BI06 Biotekniikka ja sen sovellukset (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot

BI07 Biologian abikurssi (2 op)
BI08 Eläinten maailma (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

BI01 Elämä ja evoluutio (2 op)

Perehdytään elämän edellytyksiin ja kaikille eliöille tunnusomaisiin piirteisiin. Tutustutaan myös biologian tapaan hankkia ja kuvata tietoa sekä biologiaan osana luonnontieteellistä ajattelua. Keskeinen aihepiiri on evoluutio ja sen merkityksen ymmärtäminen eliöissä sekä lajien monimuotoisuudessa.

BI02+03 Ekologian perusteet ja ihmisen vaikutukset ekosysteemeihin (2 op)

Pääteemoina ovat luonnon toiminta sekä sen merkitys ihmiselle. Opintojaksolla käsitellään myös ihmisen aiheuttamia häiriöitä luonnon tasapainoon, kuten lajien sukupuuttoaalto, ilmastonmuutos ja muut häiriöt aineiden kierrossa sekä ravintoketjuissa. Pohditaan omaa ja ihmiskunnan toimintaa kestävän elintavan löytymiseksi, edistämiseksi ja siihen vaikuttamiseksi.

BI04 Solu ja perinnöllisyys (2 op)

Opintojaksolla syvennetään ymmärrystä solun rakenteesta, toiminnasta ja sen vaikutuksesta yksilön elämään. Hakusanoina toimivat erilaiset tumalliset solut, niiden aineenvaihdunta, tutkimus, solujen lisääntyminen ja periytymisen perusteet mukaan lukien mutaatiot. Pyritään käyttämään monipuolisia työtapoja, kuten kokeellisia pieniä tutkimuksia sekä erilaisia risteytystehtäviä. Sukelletaan geenien maailmaan.

BI05 Ihmisen biologia (2 op)

Selvitetään, millaisia rakenteita ja elintoimintoja löytyy omasta elimistöstämme. Miten kehomme selviää ympäristön rasituksessa ja mitä tapahtuu, kun vanhenemme tai päätämme lisääntyä. Matkan varrella tutustumme mm. kantasoluihin ja ihmisen varaosiin, elimistömme tehtaaseen, maksaan sekä aistimaailmaamme ja lukuisien elimistöjemme yhteistoimintaan.

BI06 Biotekniikka ja sen sovellukset (2 op)

Sukelletaan modernin ja nopeasti kehittyvän biotekniikan uusimpiin sovelluksiin niin lääketieteessä, teollisuudessa, elintarviketuotannossa kuin kestävässä kehityksessäkin. Syvennyt myös siihen, miksi pitkälle kehittynyt ihminen ei voi täysin suojautua alkeellisilta bakteereilta ja viruksilta mutta voi myös valjastaa niitä käyttöönsä geenitekniikalla. Hakusanoina myös DNA:n muokkaus ja tutkiminen geenitekniikan menetelmillä ja sen sovelluksena mm. rikostutkimus ja suomalainen tautiperimä.

BI07 Biologian abikurssi (2 op)
Kerrataan monipuolisin työtavoin biologian pakollisten ja syventävien kurssien keskeisiä aiheita ja harjoitellaan erilaisten tehtävien ja lähteiden avulla sähköistä yo-tutkintoa. Kurssi antaa valmiuksia menestyä ylioppilaskirjoituksissa sekä biologista tietoa edellyttävissä pääsykokeissa.

BI08 Eläinten maailma (2 op)

Kohdataan erilaisia eläimiä eläinkunnan laidasta laitaan. Opitaan, millaista on olla eläin tarkkaillen, omia tutkimuksia toteuttaen, vierailuiden ja retkien, videoiden sekä mahdollisten vierailijoiden avulla.

Pakolliset opintojaksot:
ET01 Minä ja hyvä elämä (2 op)
ET02 Minä ja yhteiskunta (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
ET03 Kulttuurit (2 op)
ET04 Katsomukset (2 op)
ET05 Uskonnot ja uskonnottomuus (2 op)
ET06 Tulevaisuus (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

ET01 Minä ja hyvä elämä (2 op)

Opintojaksolla kartoitetaan maailmankatsomuksen, elämänkatsomuksen ja maailmankuvan käsitteet sekä niiden keskinäiset suhteet. Tutustutaan uskonnollisiin ja ei-uskonnollisiin maailmankatsomuksiin ja maailmankuviin sekä elämäntapoihin. Pohditaan, miten maailmankuviin pyritään vaikuttamaan esimerkiksi koulun, median, taiteen, tieteen ja uskontojen kautta. Opintojaksolla kartoitetaan ihmisten ajattelua sekä ajattelun vääristymiä, jotka vaikuttavat maailmankuvaan ja saattavat johtaa kritiikittömään päättelyyn.

ET02 Minä ja yhteiskunta (2 op)

Yhteiskunnan eri puolien jäsentäminen ja ihmisen/nuoren vaikutusmahdollisuuksien arviointi ja esittely. Myös ihmisarvo, ihmisoikeudet ja globaali oikeudenmukaisuus sekä kestävä kehitys ovat opintojakson ET01 asioita.

ET03 Kulttuurit (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan kulttuurien kehitykseen ja kulttuuriseen vuorovaikutukseen. Pohditaan kulttuuriperintöä ja kulttuurin vaikutusta identiteetille ja maailmankatsomukselle. Syvennytään suomalaisen kulttuurin monimuotoisuuteen ja vähemmistökulttuureihin sekä tarkastellaan rasismia ja siihen liittyviä ilmiöitä.

ET04 Katsomukset (2 op)

Katsomuksien yleispiirteet ja muotoutuminen sekä animismi, teismi ja ateismi. Myös katsomuksien historia ja poliittiset katsomukset, kuten liberalismi, sosialismi, anarkismi ja nationalismi ovat opintojakson ET04 sisältöjä.

ET05 Uskonnot ja uskonnottomuus (2 op)

Opintojaksolla esitellään keskeiset uskonnolliset käsitteet, kuten esimerkiksi pyhä, riitti, myytti ja jumala ja ihmiskunnat keskeiset uskonnot kristinusko, islam, buddhalaisuus ja hindulaisuus sekä ateismi, agnostismi ja uskonnottomuus. Pohditaan myös katsomuksen näkymistä ja toimintaa yhteiskunnassa ja ihmisen toiminnassa.

ET06 Tulevaisuus (2 op)

Opintojaksolla esitellään tulevaisuuden tutkimusta sekä yhteiskunnan ja tekniikan muutoksia ja niiden vaikutusta tulevaisuuteen. Myös yksityisen ihmisen merkitys ja vaikutus tulevaisuuteen on esillä.

Pakolliset opintojaksot:
ENA01+02 Englanti globaalina kielenä, omat opiskelutaidot ja kieli-identiteetti (4 op)
ENA03 Englannin kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op)
ENA04 Englannin kieli vaikuttamisen välineenä (2 op)
ENA05 Kestävä tulevaisuus ja tiede (2 op)
ENA06 Englannin kieli jatko-opinnoissa ja työelämässä (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
ENA07 Ympäristö ja kestävä elämäntapa (2 op)
ENA08 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
ENA09 Englannin abikurssi (2 op)
ENA10 Johdatus lukion englantiin (1 op)

Opintojaksojen kuvaukset

ENA01+02 Englanti globaalina kielenä, omat opiskelutaidot ja kieli-identiteetti (4 op)

Opintojakson tehtävänä on avata lukion kieltenopiskelun tavoitteita suhteessa jatkuvaan oppimiseen ja tulevaisuuden tarpeisiin muutosten monikielisessä maailmassa. Opintojakso totuttaa opiskelijaa lukiomaiseen kieltenopiskeluun, jossa kohdekieltä käytetään mahdollisimman paljon. Tehtävänä on kehittää opiskelijan kielitietoisuutta ja kieli-identiteettiä sekä itse- ja vertaisarviointitaitoja sekä vahvistaa opiskelijan ja ryhmän hyvinvointiosaamista.

Lisäksi opintojakson tehtävänä on tarkastella englannin kielen aseman kehittymistä lingua francana globaaleissa konteksteissa ja vuorovaikutustilanteissa, joissa englanti ei välttämättä ole kenenkään äidinkieli. Tehtävänä on myös tarkastella, miten kieli ja kielitaito vaikuttavat eettisesti kestävään toimintaan kaikessa viestinnässä. Opintojaksossa avataan rakentavan vuorovaikutuksen (mediaatio) käsitettä keskeisenä kielitaidon osa-alueena.

ENA03 Englannin kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op)

Opintojakson tehtävänä on kehittää ajattelu- ja opiskelutaitoja harjoittelemalla kriittistä luku- ja tiedonhankintataitoa sekä siihen pohjautuvia soveltamisen ja tuottamisen taitoja. Opintojaksossa tarkastellaan osallisuuden, aktiivisen toimijuuden ja demokratian rakentumista englannin kielellä kielellisesti, kulttuurisesti ja katsomuksellisesti monimuotoisessa maailmassa.

ENA05 Kestävä tulevaisuus ja tiede (2 op)

Opintojakson tehtävänä on syventää opiskelijan tiedonhankinnan taitoja, erityisesti lähteen luotettavuuden tarkastelun näkökulmasta, sekä tekstin tulkitsemisen ja tuottamisen taitoja. Tehtävänä on myös vahvistaa opiskelijan taitoja esittää kysymyksiä ja etsiä vastauksia tai hahmotella ratkaisuja itsenäisesti ja ryhmän jäsenenä.

ENA06 Englannin kieli jatko-opinnoissa ja työelämässä (2 op)

Opintojakson tehtävänä on syventää käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana muuttuvassa maailmassa. Opintojaksossa pohditaan jatko-opinto- ja urasuunnitelmia sekä työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa.

ENA07 Ympäristö ja kestävä elämäntapa (2 op)

Opintojakson tehtävänä on valmistaa opiskelijaa maailmankansalaiseksi, jolla on tietoa, taitoa ja tahtoa osallistua globaaleista ympäristökysymyksistä käytäviin keskusteluihin. Näkökulmia tarkastellaan opiskelijan omasta elinpiiristä käsin, mutta tutustutaan myös kansainvälisten organisaatioiden tapoihin käsitellä kestävään elämäntapaan liittyviä kysymyksiä.

ENA08 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)

Opintojakson tehtävänä on harjaannuttaa kansainväliseen toimijuuteen tarvittavaa monipuolista suullista kielitaitoa sekä tarjota opiskelijalle jatkuvan oppimisen välineitä oman suullisen kielitaidon kehittämiseksi. Tehtävänä on myös vahvistaa neuvottelemisen taitoja sekä toisen arvostamista ja huomioon ottamista. Opintojaksoon sisältyy Opetushallituksen tuottaman suullisen kokeen tai erillisen ohjeistuksen mukaisten näyttöjen suorittaminen.

ENA09 Englannin abikurssi (2 op)

Opintojakson tavoitteena on parantaa opiskelijoiden suoritusta ylioppilastutkinnon pitkän englannin kokeessa. Opintojakso keskittyy ylioppilaskirjoitusten pitkän englannin kokeeseen valmistautumiseen ja harjoittaa kokeen osioita perusteellisesti.

ENA10 Johdatus lukion englantiin (1 op)

Opintojakson tavoitteena on vahvistaa opiskelijan englannin kielen perustaitoja. Opintojaksossa kerrataan peruskoulussa opittuja taitoja, lähinnä kielen rakenteita. Niissä keskitytään aikamuotoihin ja sanastossa arkielämän tilanteisiin. Suoritetaan heti lukio-opintojen alussa.

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
EAB21 Koulutyötä ja vapaa-aikaa (2 op)
EAB22 Matkalla espanjankieliseen maailmaan (2 op)
EAB23 Hyvinvointia ja historianhavinaa (2 op)
EAB24 Monenlaista kulttuuria (2 op)
EAB25 Opintoja ja tulevaisuudensuunnitelmia (2 op)
EAB26 Vastuuta ja yhteiskunnallisia näkökulmia (2 op)
EAB27 Kestävää kehitystä ja oma elinympäristö (2 op)
EAB28 Kohti ylioppilaskirjoituksia (2 op)
EAB29 Kieltä taitaen (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

EAB21 Koulutyötä ja vapaa-aikaa (2 op)

Opintojaksossa keskitytään aihepiireihin ja tilanteisiin, jotka liittyvät jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksenkohteisiin, vapaa-ajanviettoon ja harrastuksiin.

EAB22 Matkalla espanjankieliseen maailmaan (2 op)

Opintojakson materiaaleissa matkustellaan Espanjassa ja espanjankielisessä Amerikassa, tutustutaan Espanjan paikallisjuhliin, latinalaiseen ruokakulttuuriin ja luontoon sekä espanjan kielen variantteihin ja sen asemaan maailmalla.

EAB23 Hyvinvointia ja historianhavinaa (2 op)

Opintojakson aikana opitaan viestimään terveydestä, hyvinvoinnista ja menneistä tapahtumista. Materiaalien avulla harjoitellaan myös ihmisten ja heidän elämänvaiheidensa kuvailemista sekä tutustutaan espanjankielisen maailman historiaan. Erilaisia viestintästrategioita harjoitellaan lisäksi suullisesti ja laaditaan paljon kirjallisia viestejä.

EAB24 Monenlaista kulttuuria (2 op)

Opintojakso vie kulttuurin pariin. Opintojakso sisältää monipuolisia tekstejä ja sanastoja kulttuurin eri alueilta, mm. musiikista, kuvataiteesta, videopeleistä, kirjallisuudesta ja muodista. Nämä kaikki syventävät espanjankielisen maailman tuntemusta ja laajentavat kykyä keskustella sekä hankkia lisätietoa niistä.

EAB25 Opintoja ja tulevaisuudensuunnitelmia (2 op)

Opintojakson aikana keskitytään lukion päätösvaiheeseen ja sen jälkeiseen aikaan. Opintojaksossa pohditaan myös jatko-opintoja, erilaisia vaihtoehtoja välivuoden viettämiseen sekä työelämään liittyviä kysymyksiä. Tunneilla hiotaan myös suullista kielitaitoa.

EAB26 Vastuuta ja yhteiskunnallisia näkökulmia (2 op)

Opintojakson aikana tarkastellaan maailman menoa uutisten, kansalaisaktivismin, ympäristöasioiden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta sekä pohditaan tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia. Opintojaksossa kerrataan keskeisiä kielen rakenteita ja laajennetaan sanavarastoa ylioppilaskirjoituksia silmällä pitäen.

EAB27 Kestävää kehitystä ja oma elinympäristö (2 op)

Espanjan seitsemännessä opintojaksossa liikutaan lukion päätösvaiheessa ja sen jälkeisessä ajassa. Opintojakson aikana pohditaan jatko-opiskeluja, erilaisia vaihtoehtoja välivuoden viettämiseen sekä tulevaan työelämään liittyviä kysymyksiä ja harjoitellaan niihin liittyvä kielellisiä valmiuksia. Suullisen kielitaidon lisäksi erityistä huomiota kiinnitetään luetun ymmärtämiseen mm. espanjankielisin tehtävänannoin.

EAB28 Kohti ylioppilaskirjoituksia (2 op)

Espanjan kielen kertauskurssi, jonka tarkoituksena on valmistaa opiskelijaa ylioppilaskirjoituksia varten.

EAB29 Kieltä taitaen (2 op)

Opiskelijalle tarjoutuu opintojakson aikana mahdollisuus tutustua kieleen oman mielenkiintonsa kautta. Opettaja suunnittelee opintojakson aikana tehtävät tuotokset kunkin opiskelijan kanssa erikseen ja opettaja myös ohjaa koko opintojakson ajan opiskelijan työskentelyä. Tuotoksena voi olla esim. kirjallinen työ tai Power Point -esitys, video tai muu tuotos, jossa opiskelija tuo esille kielellisiä taitojaan.

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
EAB31 Espanjan kieli tutuksi (2 op)
EAB32 Elämää ja käytäntöä espanjankielisessä maailmassa (2 op)
EAB33 Koulutyötä ja vapaa-aikaa (2 op)
EAB34 Matkalla espanjankieliseen maailmaan (2 op)
EAB35 Hyvinvointia ja historianhavinaa (2 op)
EAB36 Monenlaista kulttuuria (2 op)
EAB37 Opintoja ja tulevaisuudensuunnitelmia (2 op)
EAB38 Vastuuta ja yhteiskunnallisia näkökulmia (2 op)
EAB39 Kohti ylioppilaskirjoituksia (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

EAB31 Espanjan kieli tutuksi (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan uuteen kieleen ja kielialueen kulttuuriin. Opintojakson aikana harjoitellaan perustaitoja kielen alkeiden avulla. Tunneilla opetellaan ääntämisen perusteita ja harjoitellaan tervehtimään, esittäytymään, kertomaan perheestä, harrastuksista ja kielitaidosta sekä tilaamaan kahvilassa.

EAB32 Elämää ja käytäntöä espanjankielisessä maailmassa (2 op)

Opintojakson aikana harjoitellaan selviytymään erilaisista matkailuun liittyvissä palvelutilanteissa ja laajennetaan kielialueen tuntemusta. Aihepiireinä ovat mm. kahvilassa ja ravintolassa asioiminen, ostokset ja tiedustelujen tekeminen.

EAB33 Koulutyötä ja vapaa-aikaa (2 op)

Opintojakson aikana keskitytään aihepiireihin ja tilanteisiin, jotka liittyvät jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksenkohteisiin, vapaa-ajanviettoon ja harrastuksiin.

EAB34 Matkalla espanjankieliseen maailmaan (2 op)

Opintojakson materiaalien kautta matkustellaan Espanjassa ja espanjankielisessä Amerikassa, tutustutaan Espanjan paikallisjuhliin, latinalaiseen ruokakulttuuriin ja luontoon sekä espanjan kielen variantteihin ja sen asemaan maailmalla.

EAB35 Hyvinvointia ja historianhavinaa (2 op)

Opintojakson aikana opitaan viestimään terveydestä, hyvinvoinnista ja menneistä tapahtumista. Oppitunneilla harjoitellaan myös ihmisten ja heidän elämänvaiheidensa kuvailemista sekä tutustutaan espanjankielisen maailman historiaan. Erilaisia viestintästrategioita harjoitellaan lisäksi suullisesti ja laaditaan paljon kirjallisia viestejä.

EAB36 Monenlaista kulttuuria (2 op)

Opintojakso vie kulttuurin pariin. Opintojakso sisältää monipuolisia tekstejä ja sanastoja kulttuurin eri alueilta, mm. musiikista, kuvataiteesta, videopeleistä, kirjallisuudesta ja muodista. Nämä kaikki syventävät espanjankielisen maailman tuntemusta ja laajentavat kykyä keskustella sekä hankkia lisätietoa niistä.

EAB37 Opintoja ja tulevaisuudensuunnitelmia (2 op)

Opintojakson aikana keskitytään lukion päätösvaiheeseen ja sen jälkeiseen aikaan. Oppitunneilla pohditaan jatko-opintoja, erilaisia vaihtoehtoja välivuoden viettämiseen sekä työelämään liittyviä kysymyksiä. Opintojaksolla hiotaan myös suullista kielitaitoa.

EAB38 Vastuuta ja yhteiskunnallisia näkökulmia (2 op)

Opintojakson aikana tarkastellaan maailman menoa uutisten, kansalaisaktivismin, ympäristöasioiden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta sekä pohditaan tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia. Oppitunneilla kerrataan keskeisiä kielen rakenteita ja laajennetaan sanavarastoa ylioppilaskirjoituksia silmällä pitäen.

EAB39 Kohti ylioppilaskirjoituksia (2 op)

Espanjan kielen kertauskurssi, jonka tarkoituksena on valmistaa opiskelijaa ylioppilaskirjoituksia varten.

Pakolliset opintojaksot:
FI01 Johdatus filosofiseen ajatteluun (2 op)
FI02 Etiikka (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
FI03 Yhteiskuntafilosofia (2 op)
FI04 Totuus (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

FI01 Johdatus filosofiseen ajatteluun (2 op)

Filosofia 1 -opintojakson sisältönä ovat:

Johdanto filosofiaan
Antiikin kolme suurta filosofia Sokrates, Platon ja Aristoteles
Argumentaatio eli perustelu sekä päättely
Keskeisiä filosofisia peruskysymyksiä ja -erotteluja (aine ja henki, vapaus ja välttämättömyys, käsitteellinen ja empiirinen sekä subjektiivinen ja objektiivinen)
Tieto
Tiede

FI02 Etiikka (2 op)

Filosofia 2 -opintojakson ydinsisältö:

filosofisen etiikan peruskäsitteitä
filosofisen etiikan perusteoriat
metaetiikka
elämänfilosofioita
etiikan ongelmia

FI03 Yhteiskuntafilosofia (2 op)

Opintojaksolla esitellään yhteiskuntajärjestyksen oikeuttaminen ja yhteiskuntasopimusteoriat sekä vallan, vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden käsitteet. Myös ihmisoikeudet, kansalaisoikeudet, demokratia ja yhteisöllisyys ovat esillä. Myös poliittiset ihanteet (kuten liberalismi, sosialismi,anarkismi ja nationalismi) sekä utopiat ja dystopiat ovat esillä. Lopuksi tutustutaan yhteiskunnan taloudelliseen puoleen filosofiselta kannalta sekä ajankohtaisiin yhteiskuntafilosofisiin kysymyksiin.

FI04 Totuus (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan kielen ja totuuden suhteeseen, totuusteorioihin ja todellisuuden luonteeseen. Samoin tutustutaan tiedon lähteisiin ja tiedon varmuuteen, tieteen luonteeseen ja menetelmiin sekä tieteiden eroavaisuuksiin.

Pakolliset opintojaksot:
FY01+02 Fysiikka luonnontieteenä (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
FY03 Energia ja lämpö (2 op)
FY04 Voima ja liike (2 op)
FY05 Jaksollinen liike ja aallot (2 op)
FY06 Sähkö (2 op)
FY07 Sähkömagnetismi ja valo (2 op)
FY08 Aine, säteily ja kvantittuminen (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
FY09 Fysiikan kertaus (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

FY01+02 Fysiikka luonnontieteenä (2 op)

Opintojakson tavoitteena on ymmärtää fysiikan merkitys yhteiskunnassa ja jatko-opinnoissa sekä tieteellisessä maailmankuvassa. Opintojakson keskeisiä asioita ovat kokeellisuus, ilmiöiden mallintaminen graafisesti, liikkeen ymmärtäminen, energia fysikaalisena käsitteenä, energialajit ja eri energiantuotantotavat.

FY03 Energia ja lämpö (2 op)

Opintojakson tavoitteena on ymmärtää lämpöilmiöitä jokapäiväisessä elämässä. Opintojakso antaa valmiuksia seurata ja osallistua energiakeskusteluun yhteiskunnassa. Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat työn, energian ja hyötysuhteen käsitteet, lämpöopin systeemin tilanmuuttujat ja olomuodon muutokset.

FY04 Voima ja liike (2 op)

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään, soveltamaan ja tutkimaan kokeellisesti voimaan ja liikkeeseen liittyviä ilmiöitä. Opintojaksolla käsitellään mekaanisen energian ja liikemäärän säilymislakeja. Opintojaksolla tarkastellaan mm. suoraviivaista liikettä, Newtonin lakeja, voiman momenttia ja törmäyksiä.

FY05 Jaksollinen liike ja aallot (2 op)

Opintojaksolla perehdytään ympyrä- ja värähdysliikkeeseen sekä gravitaatiovuorovaikutukseen. Aaltoliikkeen ominaisuuksiin tutustutaan äänen ilmiöiden, kuten heijastumisen, taittumisen ja interferenssi-ilmiöiden kautta.

FY06 Sähkö (2 op)

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään, soveltamaan ja tutkimaan kokeellisesti sähköön liittyviä ilmiöitä. Opintojaksolla tutustutaan mm. yksinkertaisiin tasavirtapiireihin, niissä oleviin komponentteihin sekä sähköstaattiseen vuorovaikutukseen ja sähkökenttään.

FY07 Sähkömagnetismi ja valo (2 op)

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään, soveltamaan ja tutkimaan kokeellisesti sähkömagnetismiin sekä valoon liittyviä ilmiöitä. Opintojaksolla tutustutaan mm. sähkömagneettisen säteilyn spektriin, valon heijastumiseen, taittumiseen, interferenssiin ja diffraktioon. Tutuksi tulevat myös magnetismiin ja magneettikenttiin liittyvät asiat sekä sähkömagneettinen induktio ja sähkötuotanto.

FY08 Aine, säteily ja kvantittuminen (2 op)

Opintojakson tavoitteena on ymmärtää hiukkasten ja säteilyn dualistinen luonne, massan ja energian vastaavuus, energian kvantittumisen käsite, ytimen rakenne ja radioaktiivisuus sekä säteilyn lajit, säteilyturvallisuus ja säteilyn hyötykäyttö.

FY09Fysiikan kertaus (2 op)

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija kertaa koko lukion fysiikan, syventää kokonaiskuvaa fysiikan kehityksestä ja sen pätevyysalueesta luonnonilmiöiden tulkitsijana sekä saa valmiuksia fysiikan ylioppilaskirjoituksiin ja korkeakoulujen pääsykokeisiin vastaamista varten.

Pakolliset opintojaksot:
HI01 Ihminen, ympäristö ja historia (2 op)
HI02 Kansainväliset suhteet (2 op)
HI03 Itsenäisen Suomen historia (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
HI04 Eurooppalainen ihminen (2 op)
HI05 Ruotsin itämaasta Suomeksi (2 op)
HI06 Maailman kulttuurit kohtaavat (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
HI07 Maailma nyt (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

HI01 Ihminen, ympäristö ja historia (2 op)

Historian perusopintojakso, jolla tutustutaan ihmiskunnan historiaan maanviljelyn kehityksen, maailmankaupan synnyn ja teollistumisen kautta. Näkökulma on ympäristö- ja taloushistoriallinen.

HI02 Kansainväliset suhteet (2 op)

Kansainvälisen politiikan näkökulmasta 1900-luvun historiaa käsittelevä opintojakso, jonka pääpaino on maailmansodissa ja kylmässä sodassa. Tavoitteena on, että opiskelija pystyy arvioimaan kansainvälisen politiikan nykyisiä ilmiöitä historian kautta.

HI03 Itsenäisen Suomen historia (2 op)

Itsenäisen Suomen historian kattava opintojakso, jossa painottuu poliittinen historia sekä sotahistoria kansainvälisessä kontekstissa.

HI04 Eurooppalainen ihminen (2 op)

Euroopan kulttuurihistoriaan keskittyvä valtakunnallinen valinnainen opintojakso, jossa käsitellään tieteiden ja taiteiden kehitystä sekä eurooppalaista identiteettiä.

HI05 Ruotsin itämaasta Suomeksi (2 op)

Valtakunnallinen valinnainen opintojakso, jossa tutustutaan Suomen varhaishistoriaan alkaen jääkauden päättymisestä aina Venäjän vallan loppuun saakka. Opintojaksossa pohditaan, miten syrjäisestä ruotsalaisesta maakunnasta tuli venäläinen autonominen alue ja lopulta itsenäinen valtio sekä sitä, miten suomalainen kansallinen identiteetti on rakentunut

HI06 Maailman kulttuurit kohtaavat (2 op)

Valtakunnallinen valinnainen opintojakso, jonka näkökulma on korostetun globaali. Tutustutaan eri maanosien kulttuurien historiaan ja erityisesti tilanteisiin, jolloin eri kulttuurit ovat kohdanneet ja niiden välillä on tapahtunut vuorovaikutusta.

HI07 Maailma nyt (2 op)

Maailma Nyt on koulukohtainen valinnainen opintojakso, joka rakentuu kunkin vuoden merkittävien uutistapahtumien ympärille. Opintojakson tavoitteena on kerätä opiskelijoille kattava tietopankki, joka esittelee vuoden merkittävimpiä kansainvälisiä ja suomalaisia tapahtumia ja tarjoaa taustamateriaalia ylioppilaskirjoituksia varten.

Pakolliset opintojaksot:
KE01+02 Kemia, minä ja yhteiskunta (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
KE03 Molekyylit ja mallit (2 op)
KE04 Kemiallinen reaktio (2 op)
KE05 Kemiallinen energia ja kiertotalous (2 op)
KE06 Kemiallinen tasapaino (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
KE07 Kertaus (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

KE01+02 Kemia, minä ja yhteiskunta (2 op)

Opinnoissa perehdytään aineiden kemialliseen rakenteeseen, rakenteen esittämiseen kemian kielellä ja aineiden ominaisuuksien päättelyyn rakenteen avulla. Lisäksi tutustutaan kemian peruslaskentaan.  Aineiden ominaisuuksia tutkitaan kokeellisesti ja erilaisia tietolähteitä käyttäen. Opintojakso antaa valmiuksia soveltaa tietoa ympäröivän maailman ilmiöihin ja herättää kiinnostusta alan jatko-opintoihin.

KE03 Molekyylit ja mallit (2 op)

Opintojaksolla perehdytään elinympäristön orgaanisten yhdisteiden rakenteisiin ja ominaisuuksiin. Yhdisteiden rakenteita tutkitaan kokeellisilla menetelmillä ja eri tavoin mallintaen. Liuosten valmistamiseen ja laimentamiseen tutustutaan käytännössä ja teoriassa. Harjoitellaan liuoksen pitoisuuden määrittämistä laskennallisesti. Opintojaksolla korostetaan orgaanisten yhdisteiden merkitystä elämän perustana sekä niiden teollista käyttöä.

KE04 Kemiallinen reaktio (2 op)

Opintojaksolla perehdytään aineiden reaktioihin. Reaktioiden käsittelyssä keskeisiä asioita ovat reaktioyhtälöiden kirjoittaminen, laskennallinen käsitteleminen ja kokeellinen havainnointi.  Keskeistä on ymmärtää aineen häviämättömyyden merkitys kemiassa.

KE05 Kemiallinen energia ja kiertotalous (2 op)

Opintojakso käsittelee sähkökemian perusteita, kemiallista energiaa sekä metallien kemiaa. Sähkökemian sovelluksiin, kemiallisissa reaktioissa tapahtuviin energian muutoksiin ja metalleihin tutustutaan teoriassa ja käytännössä. Opintojakso luo perustan ymmärtää energian häviämättömyys sekä metallien merkitys nyky-yhteiskunnassa.

KE06 Kemiallinen tasapaino (2 op)

Opintojakso käsittelee kemiallista tasapainoa ja reaktionopeutta. Perehdytään tärkeimpiin tasapainoreaktioihin; esimerkiksi happo-emästasapainoihin, niiden laskennalliseen ja graafiseen käsittelyyn sekä tasapainotilan säätelyyn. Kemian laskutaitoja vahvistetaan.

KE07 Kertaus (2 op)

Opintojakson tavoitteena on kerrata kemian pakollisten ja syventävien kurssien keskeisimpiä asioita, varmentaa kemialle tyypilliseen kokeellisuuteen liittyviä taitoja ja valmiuksia sekä matemaattista mallinnusta ja valmistautua kirjoittamaan kemia ylioppilaskirjoituksissa.

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
KOP01 Koripallo 1 (2 op)
KOP02 Koripallo 2 (2 op)
KOP03 Koripallo 3 (2 op)
KOP04 Koripallo 4 (2 op)
KOP05 Koripallo 5 (2 op)
KOP06 Koripallo 6 (2 op)
KOP07 Koripallo 7 (2 op)
KOP08 Koripallo 8 (2 op)
KOP09 Koripallo 9 (2 op)
KOP10 Koripallo 10 (2 op)
KOP11 Koripallo 11 (2 op)
KOP12 Koripallo 12 (2 op)
KOP13 Koripallo 13 (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

KOP01 Koripallo 1 (2 op)

Opintojaksossa on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Opiskeluvuosi alkaa kilpailukauteen valmistautumisella.

Nuoren koripalloilijan hyökkäys- ja puolustustaidot kehittyvät. Kaikki saavat harjoitella hyökkäys- ja puolustustaitoja ja liikkeitä jokaiselta eri pelipaikalta. Jokaisen yksilön ominaisuusharjoittelutekniikat kehittyvät ja hän tiedostaa henkilökohtaisen vastuun merkityksen omasta kehittymisestään.

KOP02 Koripallo 2 (2 op)

Opintojaksolla on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Opiskeluvuosi alkaa kilpailukauteen valmistautumisella ja jatkuu kilpailukaudella.

Tällä opintojaksolla opiskelija harjoittelee erityisesti ulkopelaajana toimimista.

KOP03 Koripallo 3 (2 op)

Opintojaksolla nuoren koripalloilijan hyökkäys- ja puolustustaidot kehittyvät. Kaikki saavat harjoitella hyökkäys- ja puolustustaitoja ja liikkeitä jokaiselta eri pelipaikalta. Jokaisen yksilön ominaisuusharjoittelutekniikat kehittyvät ja hän tiedostaa henkilökohtaisen vastuun merkityksen omasta kehittymisestään. Koripallo 3 -opintojaksolla opiskelija harjoittelee viimeistelyä korin läheisyydestä sekä sisäpelin malleja.

Opintojaksolla on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus.

KOP04 Koripallo 4 (2 op)

Opintojaksolla opiskelija harjoittelee 1 vs. 1 -taitoja sekä hyökkääjänä että puolustajana. Opintojaksolla on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus.

KOP05 Koripallo 5 (2 op)

Opintojaksolla on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Opiskelija kehittelee 1 vs. 1 -taitojaan hyökkääjänä ja puolustajana sekä valmistautuu kesäharjoitteluun.

KOP06 Koripallo 6 (2 op)

Opintojaksossa on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Opiskeluvuosi alkaa kilpailukauteen valmistautumisella.

Tällä opintojaksolla opiskelija keskittyy 2 vs. 2 -taktiikoiden opetteluun.

KOP07 Koripallo 7 (2 op)

Opintojaksossa on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Opiskeluvuosi alkaa kilpailukauteen valmistautumisella ja jatkuu kilpailukaudella.

Tällä opintojaksolla opiskelija harjoittelee 2 vs 2 -mallien kehittelyä ja oikeiden valintojen tunnistamista.

KOP08 Koripallo 8 (2 op)

Opintojaksossa on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Opiskeluvuosi jatkuu kilpailukaudella.

Tällä opintojaksolla opiskelija keskittyy harjoittelemaan pallollisen pelaajan puolustamista.

KOP09 Koripallo 9 (2 op)

Opintojaksossa on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Tässä opintojaksossa opiskelija harjoittelee pallottoman pelaajan puolustamista eri tilanteissa.

KOP10 Koripallo 10 (2 op)

Opintojaksolla on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Opiskelija kehittelee 3 vs. 3 -taitojaan hyökkääjänä ja puolustajana sekä valmistautuu kesäharjoitteluun.

KOP11 Koripallo 11 (2 op)

Opintojaksossa on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Opiskeluvuosi alkaa kilpailukauteen valmistautumisella.

Tällä opintojaksolla opiskelija harjoittelee pienpelejä ja 5 vs. 5 pelaamista osana joukkuetta sekä alkaa tutkia mahdollisuuksia koripallon tavoitteellisen pelaamisen yhdistämisestä jatko-opintoihin.

KOP12 Koripallo 12 (2 op)

Opintojaksossa on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Opiskeluvuosi alkaa kilpailukauteen valmistautumisella ja jatkuu kilpailukaudella.

Tällä opintojaksolla opiskelija harjoittelee kokokentällä pelaamista ja tutkii mahdollisuuksia yhdistää jatko-opinnot ja tavoitteellinen koripallon pelaaminen.

KOP13 Koripallo 13 (2 op)

Opintojaksossa on kaksi kertaa viikossa koripalloharjoituksia ja kerran viikossa fysiikkaharjoitus. Opiskeluvuosi alkaa kilpailukauteen valmistautumisella ja jatkuu kilpailukaudella.

Tällä opintojaksolla opiskelija kehittää taitojaan kokokentällä pelaamisessa sekä suunnittelee omaa tavoitteellisen koripallon pelaamisen jatkoaan tuleviin opintoihin yhdistettynä.

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
KO01 Arjen hallinta (2 op)
KO02 Kansainväliset keittiöt (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

KO01 Arjen hallinta (2 op)

Arjen hallinta -opintojaksolla harjoitellaan taitoja, jotka kantavat omassa arjessa selviytymiseen mm. ruuanlaittoa, leipomista, pyykinpesua, siivoamista ja ympäristöstä huolehtimista.

KO02 Kansainväliset keittiöt (2 op)

Kansainväliset keittiöt -opintojaksolla valmistetaan ruokia ja leivonnaisia eri maista ja perehdytään eri maiden ruokakulttuureihin.

Pakolliset opintojaksot:
KU01 Omat kuvat, jaetut kulttuurit (2 op)
¤ KU02 Ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
KU03 Kuva viestii ja vaikuttaa (2 op)
KU04 Taiteen monet maailmat (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
KU05 Kuvataiteen työpaja (2 op)
KU06 Musikaalin lavastus (2 op)

¤ Opiskelija valitsee joko kuvataiteen tai musiikin opintojakson 2

Opintojaksojen kuvaukset

KU01 Omat kuvat, jaetut kulttuurit (2 op)

Opintojaksolla keskitytään omaan kuvataiteelliseen tekemiseen ja tutustutaan ajankohtaisiin ilmiöihin taiteen keinoin. Opiskelija ymmärtää kuvataiteen merkityksen omassa elämässään, globaalissa maailmassa ja historiallisena jatkumona. Opiskelija käyttää ja kokeilee monipuolisesti erilaisia työvälineitä ja menetelmiä. Opintojaksolla opitaan katsomaan, analysoimaan ja ymmärtämään omaa ja muiden tuottamaa kuvaa.

KU02 Ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt (2 op)

Opintojaksolla opiskelija tutustuu rakennettuun ja luonnonympäristöön sekä muotoiluun. Opiskelijan oma ympäristö on lähtökohtana tilan, paikan ja muotoilun tutkimiselle. Opintojaksolla ideoidaan ja tehdään esim. pienoismalleja ja esinesuunnittelua. Mikä tekee paikasta viihtyisän, tavarasta toimivan?

KU03 Kuva viestii ja vaikuttaa (2 op)

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää visuaalisuuden merkityksen viestinnässä. Kulttuuriperintö, nykymedia ja omat kuvat ovat kurssin keskeistä sisältöä. Opintojaksolla on mahdollista tutustua valokuvaan, elokuvaan, mainontaan, graafiseen suunnitteluun, verkkoympäristöön ja sosiaaliseen mediaan. Millainen kuva vaikuttaa, koskettaa, pysäyttää? Millaista viestiä välität?

KU04 Taiteen monet maailmat (2 op)

Opintojaksolla tarkastellaan eri aikoina ja eri ympäristöissä tehtyä kuvataidetta. Oman kuvantekemisen kautta tutkitaan sekä ajankohtaisia että historiallisia ilmiöitä. Opintojaksolla opitaan myös kuvantulkinnan keinoja. Miten esimerkiksi ihmisen kuvaaminen on muuttunut aikojen kuluessa? Miten taidehistoria vaikuttaa omaan kuvalliseen ilmaisuun?

KU05 Kuvataiteen työpaja (2 op)

Opintojakson sisältö perustuu opiskelijan omaan harkintaan ja suuntautuneisuuteen teemojen ja ilmaisutapojen osalta. Opiskelija voi valita teemoiksi esim. luonnonympäristön, rakennetun ympäristön tai ajankohtaiset ilmiöt ja ilmaisutavaksi esim. öljyvärimaalauksen, grafiikan, valokuvauksen tai keramiikan.

KU06 Musikaalin lavastus (2 op)

Opintojaksossa toteutetaan kuvataiteen ja/tai teknisen työn keinoin musikaaliin sopivat lavasteet sekä markkinointimateriaali.

Pakolliset opintojaksot:
LI01 Oppiva liikkuja (2 op)
LI02 Aktiivinen elämä (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
LI03 Uudet mahdollisuudet (2 op)
LI04 Yhdessä liikkuen (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
LI05 Virkistystä liikunnasta (2 op)
LI06 Juhlatanssit (2 op)
LI07 Retkeily ja vaellus (2 op)
LI08 Mailapelit ja palloilu (2 op)
LI09 Laskettelu (2 op)
LI10 Aamutreenit 1 (2 op)
LI11 Aamutreenit 2 (2 op)
LI12 Aamutreenit 3 (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

LI01 Oppiva liikkuja (2 op)

Sovelletaan liikuntataitoja erilaisissa opetusryhmän yhteisissä liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia (kesä-, talvi-, luonto- ja vesiliikunta) sekä sisä- ja ulkoliikuntaa monipuolisesti toteuttaen – hyödyntäen opetusryhmän yhteistyötaitoja ja yhteishenkeä kehittäviä liikuntatehtäviä ja -leikkejä sekä pelejä.

LI02 Aktiivinen elämä (2 op)

Kehitetään fyysisten ominaisuuksien (voima, nopeus, kestävyys ja liikkuvuus) itsearviointia ja ylläpitämistä monipuolisesti liikkuen, keskittyen liikkuvuuteen ja kehonhuoltoon, ergonomiaan liike- ja suoritustekniikoissa sekä yhteistyötaitoihin ja yhteistyöhenkeä kehittäviin liikunnallisiin pari- ja ryhmätehtäviin.

LI03 Uudet mahdollisuudet (2 op)

Kehitetään liikuntataitoja ja fyysisiä ominaisuuksia monipuolisesti tutustumalla uusiin liikuntamuotoihin ja lajeihin.

LI04 Yhdessä liikkuen (2 op)

Opintojakson tavoitteina on edistää opiskelijaryhmän yhteistoimintaa ja aktiivista osallisuutta. Sisältönä voi olla projektiluonteinen kokonaisuus tai muu yhdessä toteutettava liikunta.

LI05 Virkistystä liikunnasta (2 op)

Opintojakson tavoitteena on tukea opiskelijan psyykkistä jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta.

LI06 Juhlatanssit (2 op)

Opintojaksolla harjoitellaan wanhojen päivänä esitettäviä tansseja.

LI07 Retkeily ja vaellus (2 op)

Vaelluskurssi koostuu teoriaosuudesta ja maasto-osuudesta. Teoriaosuus pidetään periodiopetuksena lukuvuoden aikana. Maasto-osuus toteutetaan joko kouluajan ulkopuolella esim. alkukesästä tai kouluaikana lukuvuoden alussa kurssilaisten valitsemalla alueella retkeilynä ja vaelluksena. Opintojaksolle osallistuminen edellyttää omaa rahoitusta maasto-osuuden toteuttamisessa, varusteiden ja ruokatavaroiden hankinnassa.

LI08 Mailapelit ja palloilu (2 op)

Tutustutaan sisä- ja ulkopalloilulajeihin.

LI09 Laskettelu (2 op)

Laskettelukurssi koostuu yhdessä suoritettavista tekniikkaharjoituksista sekä omasta harjoittelusta. Yhteiset tunnit pidetään erikseen sovittuina aikoina iltapäivisin, osittain kouluajan ulkopuolella. Opintojaksolle osallistuminen edellyttää omaa rahoitusta mm. välineiden ja hissilippujen osalta.

LI10 Aamutreenit 1 (2 op)

Opiskelija voi osallistua koripallon tai salibandyn aamutreeneihin ja saada treeneistä yhden opintojakson (2 op.) lukuvuodessa. Jotta opiskelija voi osallistua aamutreeniopintoihin, hänellä pitää olla aiempaa lajitaustaa joko koripallosta tai salibandystä. Treenejä järjestetään yhteistyössä Pälkäneen Luja-Lukon kanssa.

LI11 Aamutreenit 2 (2 op)

Opiskelija voi osallistua koripallon tai salibandyn aamutreeneihin ja saada treeneistä yhden opintojakson (2 op.) lukuvuodessa. Jotta opiskelija voi osallistua aamutreeniopintoihin, hänellä pitää olla aiempaa lajitaustaa joko koripallosta tai salibandystä. Treenejä järjestetään yhteistyössä Pälkäneen Luja-Lukon kanssa.

LI12 Aamutreenit 3 (2 op)

Opiskelija voi osallistua koripallon tai salibandyn aamutreeneihin ja saada treeneistä yhden opintojakson (2 op.) lukuvuodessa. Jotta opiskelija voi osallistua aamutreeniopintoihin, hänellä pitää olla aiempaa lajitaustaa joko koripallosta tai salibandystä. Treenejä järjestetään yhteistyössä Pälkäneen Luja-Lukon kanssa.

Pakolliset opintojaksot:
GE01 Maailma muutoksessa (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
GE02 Sininen planeetta (2 op)
GE03 Yhteinen maailma (2 op)
GE04 Geomedia – tutki, osallistu ja vaikuta (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
GE05 Maailmalla matkaillen (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

GE01 Maailma muutoksessa (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan muuttuvaan maailmaan ja alueellisiin ongelmiin geomedian keinoin. Perehdytään luonnon-, ympäristön- sekä ihmiskunnan aiheuttamiin riskeihin. Seurataan näihin liittyviä ajankohtaisia tapahtumia ja uutisointia. Kerrataan myös maantieteellistä nimistöä.

GE02 Sininen planeetta (2 op)

Opintojaksolla opit lisää siitä, miten sinisen pallomme ilma-, vesi- ja kivikehä toimivat. Luonnonmaantieteellinen ajattelusi kehittyy ja huomaat myös, miten muu universumi vaikuttaa planeettaamme.

GE03 Yhteinen maailma (2 op)

Yhteisen maailmamme ihmismaantieteen ilmiöt saavat uutta syvyyttä pohtiessamme vaikkapa, miksi väestönkasvu on niin monen ilmiön juurisyy. Miten muuttoliikkeet sekä tulevaisuuden ekokaupungit ohjaavat elämäämme tai mitä oikein teemme luonnonvaroillemme. Tunnistamme erilaisia kulttuureita, innovaatioiden leviämistä sekä opimme, miten globalisaatio vaikuttaa meihin niin hyvässä kuin pahassa.

GE04 Geomedia – tutki, osallistu ja vaikuta (2 op)

Käytät geomediaa päivittäin mutta tiedätkö, mitä se tarkoittaa? Tässä rennossa opintojaksossa ei ole perinteistä koetta mutta käytämme tunneittain erilaisia geomedian sovelluksia niin läppärillä kuin puhelimellakin. Silloin tutuksi tulevat niin perinteinen, audiovisuaalinen, interaktiivinen sekä sosiaalinen ja kokemuksellinen geomedia. Tule ja ylläty!

GE05 Maailmalla matkaillen (2 op)

Opintojakso lennättää opiskelijat matkailemaan virtuaalisesti eri alueille ja tutuksi tulevat niin matkailun edellytykset, suuralueet, matkailumaat kuin matkailun muodot ja vaikutuksetkin. Mahdollisesti toteutetaan vierailuja ja vierailijoita. Maailmalla matkaillen palautuu mieliin myös aiempien opintojaksojen sisältöä, jolloin jakso voi toimia kertauksena kirjoituksiin. Toisaalta opintojakso ei velvoita siihen vaan toimii myös syventävänä matkailumaantieteen osiona.

Pakolliset opintojaksot:
MAY01 Luvut ja yhtälöt (2 op)
MAB02 Lausekkeet ja yhtälöt (2 op)
MAB03 Geometria (2 op)
MAB04 Matemaattisia malleja (2 op)
MAB05 Tilastot ja todennäköisyys (2 op)
MAB06 Talousmatematiikan alkeet (1 op)
MAB07 Talousmatematiikka (1 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
MAB08 Matemaattinen analyysi (2 op)
MAB09 Tilastolliset ja todennäköisyysjakaumat (2

op)Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
MAB00 Tukikurssi (1 op)
MAB10 Kertaus (2 op)
MAB11 Ohjelmointi 1 (2 op)
MAB12 Ohjelmointi 2 (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

MAB00 Tukikurssi (1 op)

Opintojakso on tarkoitettu vahvistamaan matematiikan perustaitoja ja osaamista.

MAB02 Lausekkeet ja yhtälöt (2 op)

Opintojakson tavoitteena on oppia luottamaan omiin matemaattisiin taitoihin. Opiskelija harjaantuu käyttämään matematiikkaa ongelmien ratkaisemisessa. Jokapäiväisten ongelmien ratkaisemisessa käytetään yhtälöitä ja yhtälöpareja. Opitaan toisen asteen polynomifunktio ja yhtälö sekä lukujonoja.

MAB03 Geometria (2 op)

Opintojaksolla opiskelija harjaantuu tekemään havaintoja ja päätelmiä kuvioiden ja kappaleiden geometrisista ominaisuuksista. Opiskelija oppii ratkaisemaan käytännön ongelmia geometriaa avuksi käyttäen.

MAB04 Matemaattisia malleja (2 op)

Opintojaksossa opiskelija tottuu havaitsemaan reaalimaailman ilmiöissä säännönmukaisuuksia ja riippuvuuksia. Opiskelija soveltaa lineaarista ja eksponentiaalista mallia matemaattisina malleina.

MAB05 Tilastot ja todennäköisyys (2 op)

Opintojaksolla käsitellään ja tulkitaan tilastollisia aineistoja. Lisäksi perehdytään todennäköisyyslaskennan perusteisiin.

MAB06 Talousmatematiikan alkeet (1 op)

Opintojakson tavoitteena on oppia ymmärtämään talouselämässä käytettyjä käsitteitä laskennallisesta näkökulmasta.

MAB07 Talousmatematiikka (1 op)

Opintojaksolla opiskelija oppii sovittamaan taloudellisiin tilanteisiin matemaattisia malleja sekä soveltamaan lukujonoja talousmatematiikan ongelmissa. Opintojakso antaa valmiuksia oman talouden suunnitteluun sekä tukee yrittäjyyden ja taloustiedon opiskelua.

MAB08 Matemaattinen analyysi (2 op)

Opintojaksolla opiskelija tutkii funktion muutosnopeutta graafisin ja numeerisin menetelmin. Opiskelija oppii derivaatan tulkinnan funktion muutosnopeutena.

MAB09 Tilastolliset ja todennäköisyysjakaumat (2 op)

Opintojaksolla opiskelija vahvistaa tilastojen käsittelytaitoja sekä harjaantuu käsittelemään tilastollisia tunnuslukuja ja todennäköisyyksiä jatkuvien jakaumien avulla hyödyntäen eri ohjelmistoja

MAB10 Kertaus (2 op)

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija palauttaa mieleensä lukion lyhyen matematiikan valtakunnallisten pakollisten ja valinnaisten opintojen sisältöjä sekä harjoittelee ylioppilaskirjoituksia varten.

MAB11 Ohjelmointi 1 (2 op)

MAB12 Ohjelmointi 2 (2 op)

Yhteiset opinnot

MAY01 Luvut ja yhtälöt (2 op)

Opintojaksolla keskitytään perusopetuksessa opiskeltujen sisältöjen kertaamiseen ja syventämiseen. Opintojakson aikana opitaan käyttämään eri ohjelmistoja matematiikan opiskelussa.

Pakolliset opintojaksot:
MAY01 Luvut ja yhtälöt
MAA2 Funktiot ja yhtälöt 1 (3 op)
MAA3 Geometria (2 op)
MAA4 Analyyttinen geometria ja vektorit (3 op)
MAA5 Funktiot ja yhtälöt 2 (2 op)
MAA6 Derivaatta (3 op)
MAA7 Integraalilaskenta (2 op)
MAA8 Tilastot ja todennäköisyys (2 op)
MAA9 Talousmatematiikka (1 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
MAA10 3D-geometria (2 op)
MAA11 Algoritmit ja lukuteoria (2 op)
MAA12 Analyysi ja jatkuva jakauma (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
MAA00 Tukikurssi (1 op)
MAA13 Kertaus (2 op)
MAA14 Ohjelmointi 1 (2 op)
MAA15 Ohjelmointi 2 (2 op)

MAA2 Funktiot ja yhtälöt 1 (3 op)

Opintojaksojen kuvaukset

Vahvistetaan yhtälönratkaisuun ja funktion tarkasteluun liittyviä taitoja. Tutustutaan polynomi-, rationaali- ja juurifunktioihin sekä niiden ominaisuuksiin ja käyttöön ilmiöiden matemaattisessa mallintamisessa ja ongelmanratkaisussa. Opitaan ratkaisemaan funktioihin liittyviä yhtälöitä ja polynomiepäyhtälöitä. Opitaan hyödyntämään ohjelmistoja yhtälöiden ratkaisemisessa ja funktioiden tutkimisessa.

MAA3 Geometria (2 op)

Harjoitellaan erilaisiin kuvioihin ja kappaleisiin liittyvien tilanteiden hahmottamista. Opitaan käyttämään geometrista tietoa käsitteleviä lauseita. Ratkaistaan erilaisia geometrisia ongelmia. Opitaan hyödyntämään ohjelmistoja geometrian ongelmien ratkaisemisessa.

MAA4 Analyyttinen geometria ja vektorit (3 op)

Perehdytään geometriaan tasokoordinaatistossa. Tutkitaan erilaisia käyriä ja niiden yhtälöitä. Opitaan vektorin käsite ja vektorilaskennan perusteet. Opitaan ratkaisemaan tasogeometrian ongelmia vektoreiden avulla. Opitaan hyödyntämään ohjelmistoja käyrien ja vektoreiden tutkimisessa ja niihin liittyvissä sovelluksissa.

MAA5 Funktiot ja yhtälöt 2 (2 op)

Tutustutaan sini- ja kosinifunktioiden sekä eksponentti- ja logaritmifunktioiden ominaisuuksiin ja niiden käyttöön ilmiöiden matemaattisessa mallintamisessa ja ongelmanratkaisussa. Harjaannutaan käyttämään ohjelmistoja funktioiden kuvaajien hahmottamisessa, mallintamisessa ja yhtälöiden ratkaisemisessa.

MAA6 Derivaatta (3 op)

Tutustutaan raja-arvon käsitteeseen ja funktion jatkuvuuteen. Opitaan derivaatan käsite muutosnopeuden mittana ja määrittämään erilaisten funktioiden derivaatat. Harjaannutaan käyttämään derivaattaa funktion ominaisuuksien tutkimisessa ja ääriarvo-ongelmien ratkaisemisessa. Opitaan hyödyntämään ohjelmistoja derivoimisessa ja sovellustehtävien yhteydessä.

MAA7 Integraalilaskenta (2 op)

Tutustutaan integraalilaskennan peruskäsitteisiin kuten integraalifunktio ja määrätty integraali ja opitaan määrittämään yksinkertaisten funktioiden integraalifunktioita. Opitaan soveltamaan integraalilaskentaa pinta-alojen ja tilavuuksien määrittämisessä. Opitaan hyödyntämään ohjelmistoja integroimisessa ja sovellustehtävien yhteydessä.

MAA8 Tilastot ja todennäköisyys (2 op)

Tutustutaan diskreettiin jakaumaan tunnuslukujen, regression ja korrelaation avulla. Perehdytään kombinatorisiin menetelmiin ja todennäköisyyslaskennan perusteisiin. Opitaan hyödyntämään ohjelmistoja jakaumien havainnollistamisessa, tunnuslukujen määrittämisessä ja todennäköisyyksien laskemisessa.

MAA9 Talousmatematiikka (1 op)

Opitaan hyödyntämään matemaattisia valmiuksia resurssien riittävyyteen, talouden suunnitteluun, yrittäjyyteen ja kannattavuuden laskentaan. Sovelletaan lukujonojen kaavoja talouteen liittyvissä matemaattisissa ongelmissa. Opitaan sovittamaan taloudellisiin tilanteisiin matemaattisia malleja ja ymmärtämään niiden rajoitukset. Opitaan hyödyntämään ohjelmistoja laskelmien tekemisessä ja sovellusten yhteydessä.

MAA10 3D-geometria (2 op)

Syvennetään vektorilaskennan tuntemusta ja opitaan käyttämään vektoreita kolmiulotteisessa avaruudessa. Opitaan tutkimaan xyz-koordinaatiston pisteitä, suoria ja tasoja vektoreiden avulla. Vahvistetaan avaruusgeometrian osaamista ääriarvosovellusten yhteydessä sekä tutustutaan kahden muuttujan funktioon. Opitaan käyttämään ohjelmistoja vektoreiden, suorien, tasojen ja pintojen havainnollistamissa sekä vektorilaskennassa.

MAA11 Algoritmit ja lukuteoria (2 op)

Opitaan tuntemaan algoritmin käsite sekä tutkimaan, kuinka algoritmit toimivat. Opitaan toteuttamaan yksinkertaisia algoritmeja ohjelmoimalla. Perehdytään logiikan ja lukuteorian käsitteisiin, alkulukujen ominaisuuksiin sekä osataan tutkia kokonaislukujen jaollisuutta.

MAA12 Analyysi ja jatkuva jakauma (2 op)

Syvennetään ymmärrystä analyysin peruskäsitteistä. Osataan muodostaa ja tutkia aidosti monotonisten funktioiden käänteisfunktioita. Täydennetään integraalilaskennan taitoja sekä perehdytään jatkuvan todennäköisyysjakauman käsitteeseen ja opitaan soveltamaan normaalijakaumaa. Opitaan käyttämään ohjelmistoja funktion ominaisuuksien tutkimisessa ja epäoleellisten integraalien laskemisessa sovellusten yhteydessä.

Yhteiset opintojaksot

MAY1 Luvut ja yhtälöt (2 op)

Opintojaksolla keskitytään perusopetuksessa opiskeltujen sisältöjen kertaamiseen ja syventämiseen. Opintojakson aikana opitaan käyttämään eri ohjelmistoja matematiikan opiskelussa.

Pakolliset opintojaksot:
MU01 Intro – kaikki soimaan (2 op)
¤ MU02 Syke – soiva ilmaisu (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
MU03 Genre – globaali uteliaisuus(2 op)
MU04 Demo – luovasti yhdessä(2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
MU05 Bändikurssi (2 op)
MU06 Säestä koskettimilla, kitaralla tai ukulelella (2 op)
MU07 Musikaalibändi (2 op)
MU08 Laulun voimaa (1 op)
MU09 Esittävä musiikki 1 (1 op)
MU10 Esittävä musiikki 2 (1 op)
MU11 Esittävä musiikki 3 (1 op)
MU12Musiikin kuuntelu (1 op)

¤ Opiskelija valitsee joko musiikin tai kuvataiteen opintojakson 2

Opintojaksojen kuvaukset

MU01 Intro – kaikki soimaan (2 op)

Opintojaksolla opiskelija harjoittelee käyttämään omaa ääntään ja eri instrumentteja ilmaisun välineinä. Opintojaksolla musisoidaan yhdessä kannustavassa ilmapiirissä ja tutkitaan omaa musiikkisuhdetta kuuntelun, musisoinnin ja muiden tehtävien avulla.

MU02 Syke – soiva ilmaisu (2 op)

Opintojaksolla opiskelija kehittää yhteismusisointitaitojaan ja taiteellista ilmaisuaan musiikissa. Opintojakson aikana tutkitaan musiikkikulttuureja Suomessa ja muualla ja analysoidaan musiikin kulttuurisia piirteitä ja elementtejä. Keskeisinä työtapoina ovat musisointi, musiikin kuuntelu ja ryhmätehtävät.

MU03 Genre – globaali uteliaisuus (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan maailman eri musiikkikulttuureihin sekä eri musiikinlajeihin ja musiikkityyleihin sekä tutkitaan niiden kytköksiä kulttuuriin. Tärkeinä työtapoina ovat musiikin kuuntelu sekä musisointi.

MU04 Demo – luovasti yhdessä (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan musiikin vaikuttavuuteen esim. mediassa, muissa taiteissa ja yhteiskunnassa. Opiskelija myös kehittää osaamistaan musiikillisessa tai taiteidenvälisessä prosessissa.

MU05 Bändikurssi (2 op)

Opintojaksolla soitetaan bändissä ryhmän yhdessä valitsemaa ohjelmistoa. Opiskelija voi keskittyä yhteen valitsemaansa instrumenttiin tai harjoitella useaa. Ryhmä voi halutessaan valmistaa esityksiä lukion tilaisuuksiin.

MU06 Säestä koskettimilla, kitaralla tai ukulelella (2 op)

Opintojaksolla opiskelija harjoittelee sointumerkeistä säestämistä valitsemallaan soittimella (koskettimet, ukulele, kitara). Edeltäviä opintoja tai omaa soitinta ei tarvita, opintojaksolla aloitetaan alkeista ja edetään opiskelijan itse asettamien tavoitteiden mukaan.

MU07 Musikaalibändi (2 op)

Opintojaksolla suunnitellaan, harjoitellaan ja lopulta esitetään lukiomusikaalin musiikki. Musikaali toteutetaan joka toinen lukuvuosi äidinkielen, musiikin ja kuvataiteen/käsityön yhteisenä projektina.

Opiskelija, joka suorittaa musikaaliopintojakson musiikissa, voi lisäksi saada yhden opintopisteen äidinkielen musikaaliopinnoista osallistumalla aktiivisesti myös näyttämötyöskentelyyn. Samoin opiskelija, joka suorittaa musikaaliopinnot äidinkielessä, voi saada yhden opintopisteen musiikin puolelta, jos hän on aktiivisesti mukana myös musisoimassa (esim. useissa kohtauksissa laulava näyttelijä).

MU08 Laulun voimaa (1 op)

Opintojaksolla lauletaan paljon erityylistä ohjelmistoa ja tehdään erilaisia ääniharjoitteita. Ryhmä voi myös harjoitella esityksiä lukion tilaisuuksiin tai hakea opintojaksolta lisävarmuutta lukiomusikaalia varten.

MU09 Esittävä musiikki 1 (1 op)

Esittävän musiikin opintojaksolla opiskelijat harjoittelevat esitettävää ohjelmistoa koulun juhliin ja tilaisuuksiin ja esiintyvät niissä. Esiintymisiä voidaan viedä myös lukion ulkopuolelle esimerkiksi peruskouluun, päiväkotiin tai vanhainkotiin. Opintojaksoon liittyvän esiintymisen harjoittelun voi suorittaa osin itsenäisenä, suoritusmerkinnän saa kuitenkin vasta sovittujen esiintymisten jälkeen.

MU10 Esittävä musiikki 2 (1 op)

Esittävän musiikin opintojaksolla opiskelijat harjoittelevat esitettävää ohjelmistoa koulun juhliin ja tilaisuuksiin ja esiintyvät niissä. Esiintymisiä voidaan viedä myös lukion ulkopuolelle esimerkiksi peruskouluun, päiväkotiin tai vanhainkotiin. Esittävä musiikki 2 -opintojakson voi suorittaa Esittävä musiikki 1 -opintojakson jälkeen.

Opintojaksoon liittyvän esiintymisen harjoittelun voi suorittaa osin itsenäisenä, suoritusmerkinnän saa kuitenkin vasta sovittujen esiintymisten jälkeen.

MU11 Esittävä musiikki 3 (1 op)

Esittävän musiikin opintojaksolla opiskelijat harjoittelevat esitettävää ohjelmistoa koulun juhliin ja tilaisuuksiin ja esiintyvät niissä. Esiintymisiä voidaan viedä myös lukion ulkopuolelle esimerkiksi peruskouluun, päiväkotiin tai vanhainkotiin. Esittävä musiikki 2 -opintojakson voi suorittaa Esittävä musiikki 1 ja Esittävä musiikki 2 -opintojaksojen jälkeen.

Opintojaksoon liittyvän esiintymisen harjoittelun voi suorittaa osin itsenäisenä, suoritusmerkinnän saa kuitenkin vasta sovittujen esiintymisten jälkeen.

MU12 Musiikin kuuntelu (1 op)

Opintojaksolla kuunnellaan musiikkia eri musiikinlajeista, tyylilajeista ja aikakausilta ja tutustutaan eri musiikkityylien erityispiirteisiin. Opintojaksolla tehdään mahdollisuuksien mukaan opintokäynti konserttiin.

Pakolliset opintojaksot:
OP01 Minä opiskelijana (2 op)
OP02 Jatko-opinnot, työelämä ja tulevaisuus (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

OP01 Minä opiskelijana (2 op)

Opintojakson tavoitteina on, että opiskelija tutustuu lukio-opintojen käytänteisiin, opintojen rakenteeseen sekä ylioppilastutkintoon. Lisäksi opiskelija harjaantuu lukiossa vaadittaviin opiskelutaitoihin sekä omien vahvuuksien ja kiinnostusten kohteiden kartoittamiseen liittyvissä keskeisissä tiedoissa ja taidoissa – pohtii elinikäiseen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen liittyviä kysymyksiä.

OP02 Jatko-opinnot, työelämä ja tulevaisuus (2 op)

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija kehittää edelleen itsetuntemustaan sekä elämänsuunnittelu- ja elämänhallintataitojaan. Lisäksi hän perehtyy jatkokoulutuksen ja työelämän kannalta sellaisiin keskeisiin teemoihin, jotka auttavat ura- ja elämänsuunnittelutaidoissa sekä antavat valmiudet jatko-opintoihin ja työelämään siirtymiselle. Opiskelija tutustuu myös toisen ja korkea-asteen erilaisiin koulutusvaihtoehtoihin sekä muuhun koulutustarjontaan – lisää työelämätaitojaan sekä syventää työelämätuntemustaan.

Pakolliset opintojaksot:
PS01 Toimiva ja oppiva ihminen (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
PS02 Kehittyvä ihminen (2 op)
PS03 Tietoa käsittelevä ihminen (2 op)
PS04 Tunteet ja mielenterveys (2 op)
PS05 Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
PS06 Sosiaalipsykologia (2 op)
PS07 Ihmisen seksuaalisuus (2 op)
PS08 Psykologian kertaus ja valmistautuminen psykologian ylioppilaskirjoituksiin (2 op)
PS09 Oudot ilmiöt (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

PS01 Toimiva ja oppiva ihminen (2 op)

Opintojakso PS01 on johdanto psykologiseen tietoon ja ajatteluun:

Tietoinen ja tiedostamaton psyykkinen toiminta
Psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus
Ihmisen säätelyjärjestelmät
Hermosolu ja sen toiminta
Välittäjäaineet ja käyttäytyminen
Aivot
Tunteet
Motiivit ja motivaatio
Sisäiset mallit
Havaintokehä
Psykologian ihmiskuvat
Tietoinen ja tiedostamaton
Sosiaalisten ja kulttuuristen tekijöiden vaikutus ihmisen toimintaan

Valinnainen ilmiö

Opiskelu ja oppiminen psykologian näkökulmista

Psykologisen tiedon muodostuminen

PS02 Kehittyvä ihminen (2 op)

Opintojakson aiheena ovat psykologinen tutkimus ja kehityspsykologia eli ihmisen psykologinen kehitys kohdusta vanhuuteen:

Syntymää edeltävä kehitys
Vauvaikä
Minän muotoutuminen – Sternin teoria
Herkkyyskausi ja kriittinen kausi
Leikki
Bowlbyn kiintymyssuhdeteoria
Eriksonin psykososiaalinen kehitysteoria
Piagetin kognitiivisen kehityksen teoria
Lähikehityksen vyöhyke
Leikki- ja kouluikä
Nuoruus
Aikuisuus
Seniori-ikä eli vanhuus
Elämänkaari

PS03 Tietoa käsittelevä ihminen (2 op)

Opintojaksolla PS03 opiskellaan ihmisen tiedollisia eli kognitiivisia toimintoja, kuten havaitsemista, muistia, ajattelua, tulkintoja, luovuutta ja ongelmanratkaisua.

PS04 Tunteet ja mielenterveys (2 op)

Opintojakson aiheita ovat tunteet, uni, stressi, mielenterveys ja sen häiriöt (esimerkiksi ahdistuneisuushäiriöt eli neuroosit, psykoosit eli mielisairaudet kuten skitsofrenia, masennus ym.) sekä terapia.

PS05 Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen (2 op)

Opintojakson aiheina ovat persoonallisuuspsykologia sekä sosiaalipsykologian perusasiat:

Persoonallisuus
Persoonallisuushäiriöt
Persoonallisuusteoriat
Yksilöllisten erojen tutkiminen
Tilanteen ja ryhmän vaikutus yksilöön
Kulttuurin vaikutus persoonallisuuteen, vuorovaikutukseen ja yhteisölliseen toimintaan

PS06 Sosiaalipsykologia (2 op)

Sosiaalipsykologian opintojaksolla tutustutaan sosiaalipsykologian ydinasioihin, kuten sosiaalinen havaitseminen, stereotypiat eli ennakkoluulot, attraktio eli vetovoima, rakastuminen eli ihastuminen, rakkaus, attribuutio eli toiminnan selittäminen, ryhmät, valta, johtaja, johtamistyylit, ryhmäpaine, sosiaalinen paine sekä totteleminen ja mukautuminen, ryhmän kiinteys eli koheesio, normit, status, roolit, asenteet, kognitiivinen dissonanssi, sosiaalinen vaikuttaminen ja aivopesu.

PS07 Ihmisen seksuaalisuus (2 op)

Ihmisen seksuaalisuus -opintojaksolla esitellään seksuaalisuutta psykologian kannalta.

Opintojaksolla esitellään ja kerrataan psykologian ydinasioita ottaen esimerkit seksuaalisuuden maailmasta:

Seksuaalimotiivi ja -mieltymykset
Seksuaalisuus ja evoluutio
Seksuaalinen suuntautuminen
Homoseksuaalisuus ja sen syy
Seksuaalisuuden kehitys (Freud)
Hurmaaminen eli iskeminen eli pokaaminen
Seurustelu eri puolilla maailmaa
Itse seksi
Seksin monet muodot
Seksuaalisuus, aivotoiminta ja hormonit
Seksuaalisuuden tutkiminen
Seksuaalisuus ja uni (Freud)
Kaupallinen seksi
Vaarallinen seksi
Seksiin liittyvät rikokset

PS08 Psykologian kertaus ja valmistautuminen psykologian ylioppilaskirjoituksiin (2 op)

Opintojakson aiheena on psykologian kertaus ja valmistautuminen psykologian ylioppilaskirjoituksiin. Opintojakson aikana voi tehdä myös psykologisen tutkimuksen.

PS09 Oudot ilmiöt (2 op)

Opintojaksolla esitellään outoja ilmiöitä, kuten ufot, ufohavainnot ja humanoidit, ihmeet, piilotajuntaa muokkaavat mainokset, lumelääkkeet ja -hoito, paranormaali ilmiöt, ennaltatietäminen eli prekognitio, poltergeist eli räyhähenki, spiritismi eli yhteys henkiin ja kuolleiden sieluihin, kehostapoistumiskokemus, psykokinesia eli vaikuttaminen esineisiin psyykkisellä voimalla, stigmat eli Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta saamia haavoja muistuttavan haavan ilmestyminen. Selitetään outoja ilmiöitä normaalien psykologisten ilmiöiden avulla: ihmisen psyko-fyysissosiaalisuus, psykosomatiikka, havaitsemisen rajoitukset, havaintokehä, sisäiset mallit, hahmolait, syvyyden havaitseminen, havaintoharhat jne. Pidetään mielessä terve epäily ja skeptisyys, mm. James Randi (esimerkiksi operaatio Alfa).

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
RAB21 Koulutyötä ja vapaa-aikaa (2 op)
RAB22 Elämää ranskankielisessä maailmassa (2 op)
RAB23 Mielen ja kehon hyvinvointia (2 op)
RAB24 Monenlaista kulttuuria (2 op)
RAB25 Opiskelua ja työtä (2 op)
RAB26 Vastuullista asennetta (2 op)
RAB27 Kestävä elämäntapa (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

RAB21 Koulutyötä ja vapaa-aikaa (2 op)

Opintojaksossa ohjataan opiskelijaa muodostamaan kokonaisnäkemys omasta kielitaidosta ja edistymisestä kohdekielen opinnoissa. Aihepiirit liittyvät vapaa-aikaan ja harrastuksiin, kouluun sekä arjen vuorovaikutuksellisiin tilanteisiin.

RAB22 Elämää ranskankielisessä maailmassa (2 op)

Opintojaksossa vahvistetaan opiskelijan kansainvälisyysvalmiuksia ja rohkaistaan opiskelijaa toimimaan oman kulttuurinsa lähettiläänä. Ranskan kieltä tarkastellaan maantieteellisen levinneisyyden ja varianttien kautta, sekä kulttuurieroja vertaillaan esimerkiksi arjen tapojen ja traditioiden kautta. Lisäksi opintojaksossa ohjataan opiskelijaa hyödyntämään kohdekieltä tiedonhankinnan välineenä

RAB23 Mielen ja kehon hyvinvointia (2 op)

Opintojaksossa tarjotaan opiskelijalle välineitä ilmaista kohdekielellä tuntemuksiaan ja mielipiteitään liittyen esimerkiksi hyvinvointiin ja terveyteen sekä eri elämänvaiheisiin. Opintojaksossa harjoitellaan myös vuorovaikutuksen ylläpitoa ja aktiivisen kuuntelun taitoa.

RAB24 Monenlaista kulttuuria (2 op)

Opintojaksossa tutustutaan kielialueen kulttuurisesti ja historiallisesti keskeisiin aiheisiin. Opiskelijaa rohkaistaan käyttämään kohdekieltä luovan toiminnan kautta sekä itselle kiinnostavia kulttuuriaiheita tutkiessa.

RAB25 Opiskelua ja työtä (2 op)

Opintojaksossa vahvistetaan opiskelijan itsetuntoa kielenkäyttäjänä tarjoamalla mahdollisuuksia pohtia ja harjoitella kieltä erilaisissa jatko-opintoihin ja työelämään liittyvissä tilanteissa.

RAB26 Vastuullista asennetta (2 op)

Opintojaksossa rohkaistaan opiskelijaa lukemaan ja tulkitsemaan oman kielitaitonsa mukaisesti eri tasoisia ja pituisia tekstejä esimerkiksi ajankohtaisten aiheiden kautta. Tekstien tulkitsemiseen tarvittavia strategioita vahvistetaan ja syvennetään taitoa tuottaa kieltä vuorovaikutustilanteen edellyttämällä tavalla ottaen huomioon viestin vastaanottaja.

RAB27 Kestävä elämäntapa (2 op)

Opintojaksossa autetaan opiskelijaa vahvistamaan tekstin tulkinta- ja tuottamistaitoja. Opintojaksossa tarkastellaan kestävään elämäntapaan ja erilaisiin asuinympäristöihin liittyviä asioita.

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
RAB31 Ensiaskeleet ranskalaisuuteen (2 op)
RAB32 Elämää eri näkökulmista (2 op)
RAB33 Koulutyötä ja vapaa-aikaa (2 op)
RAB34 Elämää ranskankielisessä maailmassa (2 op)
RAB35 Mielen ja kehon hyvinvointia (2 op)
RAB36 Monenlaista kulttuuria (2 op)
RAB37 Opiskelua ja työtä (2 op)
RAB38 Vastuullista asennetta (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

RAB31 Ensiaskeleet ranskalaisuuteen (2 op)

Opintojaksossa tutustutaan uuteen kieleen ja kulttuuriin rutiininomaisten viestintätilanteiden kautta hyödyntäen omaa kielellistä repertuaaria.

Tunneilla perehdytään kielen perussanastoon ja rakenteisiin sekä harjoitellaan ääntämistä ja intonaatiota. Sisältöjen oppimisen tukena hyödynnetään opiskelijoiden tietoja myös muiden kielten rakenteista.

Opintojakson tarkoituksena on rohkaista opiskelijaa toimimaan kohdekielellä aktiivisesti, monenlaisia alkeiskielitaitoa kompensoivia vuorovaikutusstrategioita käyttäen.

RAB32 Elämää eri näkökulmista (2 op)

Opintojaksossa rohkaistaan opiskelijaa käyttämään kertynyttä kielitaitoa vuorovaikutustilanteissa. Kohdekieltä hyödynnetään väylänä itseään kiinnostavien asioiden pariin, myös maailmankuvan laajentamiseksi.

RAB33 Koulutyötä ja vapaa-aikaa (2 op)

Opintojaksossa harjoitellaan ja syvennetään taitoja toimia arjen tavanomaisissa asiointitilanteissa. Opiskelijaa ohjataan muodostamaan kokonaisnäkemys edistymisestään kohdekielen opinnoissa.

RAB34 Elämää ranskankielisessä maailmassa (2 op)

Opintojaksossa havainnoidaan omaa ja kohdekielen kulttuuria sekä vahvistetaan opiskelijan kansainvälisyysvalmiuksia esimerkiksi toimia oman kulttuurinsa lähettiläänä. Lisäksi opiskelijaa ohjataan hyödyntämään kohdekieltä tiedonhankinnan välineenä.

RAB35 Mielen ja kehon hyvinvointia (2 op)

Opintojakso tarjoaa opiskelijalle välineitä ilmaista tuntemuksiaan ja mielipiteitään kohdekielellä, erityisesti opintojakson aihepiirien kautta. Lisäksi opintojaksossa harjoitellaan vuorovaikutuksen ylläpitoa ja aktiivisen kuuntelun taitoa.

RAB36 Monenlaista kulttuuria (2 op)

Opintojaksossa tutustutaan kielialueen kulttuurisesti ja historiallisesti keskeisiin aiheisiin.

RAB37 Opiskelua ja työtä (2 op)

Opintojaksossa harjoitellaan ja vahvistetaan kielitaitoa erilaisissa jatko-opintoihin ja työelämään liittyvissä tilanteissa.

RAB38 Vastuullista asennetta (2 op)

Opintojaksossa rohkaistaan opiskelijaa lukemaan ja tulkitsemaan oman kielitaitonsa mukaisesti eri tasoisia ja pituisia tekstejä. Opiskelija vahvistaa tekstien tulkitsemiseen tarvittavia strategioita esimerkiksi ajankohtaisten aiheiden kautta. Lisäksi syvennetään taitoa tuottaa kieltä vuorovaikutustilanteen edellyttämällä tavalla ottaen huomioon viestin vastaanottaja.

Pakolliset opintojaksot:
RUB12 Ruotsin starttiopintojakso (4 op)
RUB13 Kulttuuri ja mediat (2 op)
RUB14 Ympäristömme (2 op)
RUB15 Opiskelu- ja työelämä (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
RUB16 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)
RUB17 Kestävä elämäntapa (2 op)
RUB18 Ruotsin abikurssi (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
RUB110 Opintomatka Ruotsiin (1 op)
RUB111 Kieltä taitaen (2 op)
RUB112 Johdanto lukion ruotsin opintoihin (1 op)

Opintojaksojen kuvaukset

RUB12 Ruotsin starttiopintojakso (4 op)

Opintojakson keskeiset tavoitteet ovat omien tavoitteiden asettaminen, omaa oppimista edistävien työkalujen löytäminen ja hyödyntäminen, kielitietoisuus sekä vuorovaikutus- sekä itsearviointitaitojen kehittäminen.

RUB13 Kulttuuri ja mediat (2 op)

Tämän opintojakson tehtävänä on vahvistaa opiskelijan monilukutaitoa ja erilaisten tekstien tulkitsemis- ja tuottamistaitoja ruotsinkielisiä medioita hyödyntäen. Opintojaksolla perehdytään suomenruotsalaisuuteen, erilaisiin pohjoismaisiin kulttuuri-ilmiöihin ja ruotsinkieliseen mediaan.

RUB14 Ympäristömme (2 op)

Tämän opintojakson tehtävänä on vahvistaa opiskelijan monilukutaitoa ja erilaisten tekstien tulkitsemis- ja tuottamistaitoja hyödyntäen erilaisia oppimisympäristöjä. Opiskelija tutustuu opintojakson aikana erilaisiin tekstityyppeihin. Käsiteltävinä aiheina ovat mm. suvaitsevaisuus, kuluttaminen, netti ja sosiaalinen media.

RUB15 Opiskelu- ja työelämä (2 op)

RUB15-opintojaksolla opiskelija tutustuu mahdollisuuksiin opiskella ja tehdä töitä ruotsin kielellä ja tutustuu pohjoismaiseen ja muuhun kansainväliseen yhteistyöhön. Opiskelija rohkaistuu käyttämään ruotsin kieltä erilaisissa opiskeluun ja työntekoon liittyvissä vuorovaikutustilanteissa ja laatimaan esimerkiksi erilaisia hakemuksia ruotsiksi.

RUB16 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)

Opintojakson tehtävänä on syventää opiskelijan taitoa tuottaa ruotsin kieltä suullisesti, kehittää puhutun ruotsin kielen ymmärtämistä ja rakentaa dialogia. Osana tätä opintojaksoa on Opetushallituksen tuottaman suullisen kielitaidon kokeen tai erillisen ohjeistuksen mukaisten näyttöjen suorittaminen. Pakollisten kurssien aihepiirit ja sanastot kertautuvat opintojakson aikana.

RUB17 Kestävä elämäntapa (2 op)

Tämän opintojakson aikana syvennetään oppimäärän pakollisten opintojaksojen teemojen käsittelyä ekologisen, taloudellisen sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan näkökulmasta ottaen huomioon opiskelijoiden tarpeet tai kiinnostuksen kohteet.

RUB18 Ruotsin abikurssi (2 op)

Opintojakso on tarkoitettu abiturienteille, jotka aikovat kirjoittaa ruotsin ylioppilaskirjoituksissa. Opintojakson aikana kerrataan ruotsin kielen keskeisimpiä rakenteita ja sanastoa sekä tutustutaan ylioppilaskokeen erilaisiin tehtävätyyppeihin (kirjoittaminen, kuuntelu, rakennetehtävät, luetunymmärtäminen).

RUB110 Opintomatka Ruotsiin (1 op)

Opintojakson aikana tehdään mahdollisuuksien mukaan opintomatka Ruotsiin. Matkan aikana harjoitellaan yksin ja ryhmissä konkreettisissa tilanteissa käyttämään ruotsin kieltä erilaisten käytännön tehtävien avulla. Samalla tutustutaan paikalliseen kulttuuriin ja Tukholman nähtävyyksiin.

RUB111 Kieltä taitaen (2 op)

Opiskelijalle tarjoutuu opintojakson aikana mahdollisuus tutustua kieleen oman mielenkiintonsa kautta. Opettaja suunnittelee opintojakson aikana tehtävät tuotokset kunkin opiskelijan kanssa erikseen ja opettaja myös ohjaa koko opintojakson ajan opiskelijan työskentelyä. Tuotoksena voi olla esim. kirjallinen työ tai Power Point -esitys, video tai muu tuotos, jossa opiskelija tuo esille kielellisiä taitojaan.

RUB112 Johdanto lukion ruotsin opintoihin (1 op)

Opintojakson aikana kerrataan monipuolisesti aikaisemmin opittua ja paikataan kielitaidossa olevia puutteita. Keskeistä sanastoa kerrataan ja lisäksi kielen perusrakenteita harjoitellaan.

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
SAB21 Saksaa arjessa (2 op)
SAB22 Kulttuurikohtaamisia (2 op)
SAB23 Terveys ja elämänvaiheet (2 op)
SAB24 Kulttuuria joka tuutista (2 op)
SAB25 Kohti unelmia (2 op)
SAB26 Media – renki ja isäntä (2 op)
SAB27 Kestävä kehitys (2 op)
SAB28 Kansainvälisyys ja yhteistyö (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
SAB29 Kohti kirjoituksia (2 op)
SAB210 Kieltä taitaen (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

SAB21 Saksaa arjessa (2 op)

Opintojaksolla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit liittyvät nuoren arkeen. Tutustutaan opiskelijalle tärkeisiin teemoihin esimerkiksi vapaa-aikaan, harrastuksiin ja kouluun.  Arviointi perustuu monipuolisiin näyttöihin. Itsearviointia voidaan käyttää auttamaan opiskelijaa ymmärtämään oman kielitaitonsa kehitystä.

SAB22 Kulttuurikohtaamisia (2 op)

Opintojakson aikana opitaan arkipäivän vuorovaikutustilanteissa tarvittavaa suullista viestintää. Opintojakson teemoissa paneudutaan sosiaalisissa tilanteissa toimimiseen nuoria kiinnostavalla tavalla. Oppitunneilla saa neuvoja ja ohjeita kulttuurien välisiin kohtaamisiin. Opitaan asioiden ja tunteiden kuvailemista, suomalaisista tavoista ja perinteistä kertomista, selviytymistä neuvottelutilanteissa sekä puhutaan koulusta ja suunnitellaan kesälomaa.

SAB23 Terveys ja elämänvaiheet (2 op)

Opintojakson aikana opetellaan eri viestintäkanavia käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä. Lisäksi harjoitellaan oman mielipiteen ilmaisemista ja tunteista kertomista.  Käsitellään terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä teemoja kuten ihmissuhteet ja erilaiset elämäntilanteet.

SAB24 Kulttuuria joka tuutista (2 op)

Tässä opintojaksossa paneudutaan saksankielisten maiden kulttuurielämään, maantuntemukseen ja kielivariantteihin. Oppitunneilla harjoitellaan asioimaan puhelimessa sekä keskustelemaan elokuvista, teatterista ja kirjallisuudesta.

SAB25 Kohti unelmia (2 op)

Oppimateriaali syventää vuorovaikutustilanteissa tarvittavaa viestintää kertaamalla ja harjoituttamalla jo opittua nykypäivän kulttuurisesta näkökulmasta käsin.

Opintojakson aikana katse suunnataan tulevaisuuden haaveisiin, opiskeluun ja työelämään. Lisäksi harjoitellaan työhakemuksen laatimista saksaksi. Kurssi sisältää kattavasti työ- ja opiskeluelämän sanastoa.

SAB26 Media – renki ja isäntä (2 op)

Opintojakson aikana käsitellään mediaa monipuolisesti eri näkökulmista. Oppitunneilla tarkastellaan mediasisältöjä mediakriittisesti, mutta huomioidaan myös median hyötynäkökulma tiedon jakamisessa.

SAB27 Kestävä kehitys (2 op)

Opintojakson aiheita ovat kansainvälinen yhteistyö, luonto, erilaiset asuinympäristöt ja yhteinen maapallomme painopistealueena saksankieliset maat. Opintojakson aikana kerrataan kielioppia sekä opitaan maantieteellisten nimien sukusäännöt, ajanmääreet ja lukusanasanonnat sekä adjektiivin rektio.

SAB28 Kansainvälisyys ja yhteistyö (2 op)

Opintojaksolla syvennetään kielitaitoa ja vahvistetaan kulttuurista ymmärrystä tutustumalla kansainväliseen yhteistyöhön, vapaaehtoistyöhön ja työelämään. Vahvistetaan opiskelijan valmiuksia ylläpitää ja kehittää kielitaitoaan myös lukio-opintojen jälkeen.

SAB29 Kohti kirjoituksia (2 op)

Opintojakson tarkoitus on antaa opiskelijalle lisäeväitä ylioppilaskirjoituksia varten.

SAB210 Kieltä taitaen (2 op)

Opiskelijalle tarjoutuu opintojakson aikana mahdollisuus tutustua kieleen oman mielenkiintonsa kautta. Opettaja suunnittelee opintojakson aikana tehtävät tuotokset kunkin opiskelijan kanssa erikseen ja opettaja myös ohjaa koko opintojakson ajan opiskelijan työskentelyä. Tuotoksena voi olla esim. kirjallinen työ tai Power Point -esitys, video tai muu tuotos, jossa opiskelija tuo esille kielellisiä taitojaan.

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
SAB31 Kohti uutta kieltä (2 op)
SAB32 Elämää arjen eri tilanteissa (2 op)
SAB33 Matkustelua ja vapaa-aikaa (2 op)
SAB34 Kulttuurikohtaamisia (2 op)
SAB35 Vaikuttaminen ja arvot (2 op)
SAB36 Kulttuuria joka tuutista (2 op)
SAB37 Kohti unelmia (2 op)
SAB38 Media – renki ja isäntä (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
SAB39 Kohti kirjoituksia (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

SAB31 Kohti uutta kieltä (2 op)

Tapaamisia, tutustumista, itsestään kertomista luvassa. Opintojakson aikana tutustutaan uuteen kieleen, sen ääntämissääntöihin, perusfraaseihin ja perussanastoon, joita käytetään erilaisissa arjen kohtaamistilanteissa.

SAB32 Elämää arjen eri tilanteissa (2 op)

Opintojakson aikana opitaan, miten saksaksi selviydytään arjen erilaisista tilanteista, kuten julkisen liikenteen käyttämisestä, hotelliin kirjautumisesta, vaateostoksilla käymisestä ja ravintolassa asioimisesta. Oppitunneilla opittu dialogi on käyttökelpoista nykypäivän kieltä ja tarpeelliset rakenneasiat opetetaan selkeästi.

SAB33 Matkustelua ja vapaa-aikaa (2 op)

Opintojakson aikana opitaan käyttökelpoista nykypäivän kieltä ja tarpeelliset rakenneasiat esitetään selkeästi. Opitaan small talkia, juhlapäivistä ja ihmissuhteista puhumista, matkustustilanteissa tarvittavaa sanastoa sekä omasta kodista, musiikista ja liikenteestä kertomista.

SAB34 Kulttuurikohtaamisia (2 op)

Opintojakson aikana opitaan arkipäivän vuorovaikutustilanteissa tarvittavaa suullista viestintää. Opintojakson teemoissa paneudutaan sosiaalisissa tilanteissa toimimiseen nuoria kiinnostavalla tavalla. Oppitunneilla saa neuvoja ja ohjeita kulttuurien välisiin kohtaamisiin. Opintojakson aikana opitaan asioiden ja tunteiden kuvailemista, suomalaisista tavoista ja perinteistä kertomista, selviytymistä neuvottelutilanteissa sekä puhutaan koulusta ja suunnitellaan kesälomaa.

SAB35 Vaikuttaminen ja arvot (2 op)

Opintojakson aikana opitaan puhumaan yhteiskunnallisista asioista, politiikasta ja vaikuttamisesta sekä harjoitellaan mielipiteen ilmaisemista ja väittelytaitoja sekä keskustellaan arvoista ja uskonnosta. Oppitunneilla käsitellään myös arkielämään liittyviä taitoja, hyvinvointia ja uusien teknologioiden tarjoamia mahdollisuuksia.

SAB36 Kulttuuria joka tuutista (2 op)

Tässä opintojaksossa paneudutaan saksankielisten maiden kulttuurielämään, maantuntemukseen ja kielivariantteihin. Oppitunneilla harjoitellaan asioimaan puhelimessa sekä keskustelemaan elokuvista, teatterista ja kirjallisuudesta.

SAB37 Kohti unelmia (2 op)

Oppimateriaali syventää vuorovaikutustilanteissa tarvittavaa viestintää kertaamalla ja harjoituttamalla jo opittua nykypäivän kulttuurisesta näkökulmasta käsin.

Opintojakson aikana katse suunnataan tulevaisuuden haaveisiin, opiskeluun ja työelämään. Lisäksi harjoitellaan työhakemuksen laatimista saksaksi. Opintojakso sisältää kattavasti työ- ja opiskeluelämän sanastoa.

SAB38 Media – renki ja isäntä (2 op)

Opintojakson aikana käsitellään mediaa monipuolisesti eri näkökulmista. Oppitunneilla tarkastellaan mediasisältöjä mediakriittisesti, mutta huomioidaan myös median hyötynäkökulma tiedon jakamisessa.

SAB39 Kohti kirjoituksia (2 op)

Opintojakson tarkoitus on antaa opiskelijalle lisäeväitä ylioppilaskirjoituksia varten.

Pakolliset opintojaksot:
S201 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)
S202+S203 Kieli, tekstit ja vuorovaikutus (2 op)
S204 Kirjallisuuden analyysi ja tulkinta (2 op)
S205 Media ja vaikuttaminen (2 op)
S206+S207 Viestintätaidot (2 op)
S208 Kirjallisuus ja kontekstit (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
S209 Vuorovaikutustaitojen syventäminen (2 op)
S2010 Kirjoitustaitojen syventäminen (2 op)
S2011 Tulkintataitojen syventäminen (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

S201 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)

Opintojaksossa vahvistetaan kirjoitustaitoa ja lukutaitoa.

S202+S203 Kieli, tekstit ja vuorovaikutus (2 op)

Opintojaksossa kehitetään kieli- ja tekstitietoisuutta sekä ryhmäviestintätaitoja.

S204 Kirjallisuuden analyysi ja tulkinta (2 op)

Opintojaksossa luetaan, analysoidaan ja tulkitaan kirjallisuutta sekä kirjoitetaan ja keskustellaan kirjallisuudesta.

S205 Media ja vaikuttaminen (2 op)

Opintojaksossa harjoitellaan tekstien analysoinnin ja tulkinnan taitoja, esimerkiksi erilaisten tekstien vaikutuskeinojen tunnistamista, nimeämistä ja tuottamista.

S206+S207 Viestintätaidot (2 op)

Opintojaksossa syvennetään tekstin analysoinnin ja laajan tekstikokonaisuuden kirjoittamisen taitoja sekä vahvistetaan ryhmäviestintätaitoja.

S208 Kirjallisuus ja kontekstit (2 op)

Opintojaksossa vahvistetaan opiskelijan taitoa analysoida ja tukita kirjallisuutta kulttuurikontekstissa.

S209 Vuorovaikutustaitojen syventäminen (2 op)

Opintojaksossa harjoitellaan erityisesti jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavia vuorovaikutustaitoja, analysoidaan ja tulkitaan erilaisia vuorovaikutustilanteita ja tutustutaan erilaisiin tapoihin ehkäistä ja ratkaista vuorovaikutuksen ongelmia.

S2010 Kirjoitustaitojen syventäminen (2 op)

Opintojaksossa kehitetään opiskelijan kirjallista ilmaisukykyä, aineistojen käytön taitoja ja valmiuksia tuottaa ja muokata laajaa tekstikokonaisuutta.

S2011 Tulkintataitojen syventäminen (2 op)

Opintojaksossa syvennetään kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa ja valmiuksia analysoida, tulkita ja arvioida monimuotoisia tekstejä perustellen ja tarkoituksenmukaisia käsitteitä käyttäen.

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
TN01 Tekninen työpaja (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

TN01 Tekninen työpaja (2 op)

Käsityötuotteiden suunnittelua ja valmistusta teknisen työn tilan välineillä ja materiaaleilla.

Pakolliset opintojaksot:
TE01 Terveys voimavarana (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
ÄI05+TE02 Terveys ja media (4 op, Integraatio-opintojakso)
TE03 Terveys ja yhteiskunta (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
ÄI17+TE04 Tutki ja kirjoita (2 op, Integraatio-opintojakso)

Opintojaksojen kuvaukset

TE01 Terveys voimavarana (2 op)

Opintojaksolla opiskellaan terveyttä kokonaisvaltaisena voimavarana, jossa yksilön terveys on kytköksissä ympäröivään yhteiskuntaan. Lisäksi paneudumme tarkemmin kehon ja mielen hyvinvoinnin keskeisiin perusteisiin (mm. terveyttä edistävään ravintoon, liikuntaan, lepoon, seksuaalisuuteen, mielenterveyteen ja opiskeluhyvinvointiin).

ÄI05+TE02 Terveys ja media (4 op, Integraatio-opintojakso)

Opintojakso yhdistää äidinkielen ja kirjallisuuden ja terveystiedon tavoitteita ja sisältöjä. Opiskelijan kannustetaan monitieteiseen ajatteluun ja työskentelyyn esimerkiksi yhdistämällä tekstianalyysin ja vaikuttamisen harjoittelua terveystiedon oppisisältöjä käsitteleviin aineistoihin. Opintojakso toteutetaan mahdollisuuksien mukaan kahden jakson aikana kahden opettajan yhteistyönä esimerkiksi erilaisia projekteja, analyysiharjoituksia ja tekstejä tehden ja tarkastellen. Opiskelijat saavat arvosanan molemmista aineista.

Opintojaksosta voi suorittaa myös vain pakollisen kahden opintopisteen laajuisen äidinkielen ja kirjallisuuden osuuden.

TE03 Terveys ja yhteiskunta (2 op)

Opintojaksolla perehdytään terveyden edistämiseen ja sairauksien ehkäisyyn eri aikakausina, sairauksiin ja niiden hoitoihin, sekä terveyden ja sairauden nostattamiin eettisiin kysymyksiin.

ÄI17+TE04 Tutki ja kirjoita (2 op, Integraatio-opintojakso)

Opintojaksossa perehdytään tutkielmantekoprosessiin ja tehdään terveystiedon tutkielma.

Pakolliset opintojaksot:
UE01 Uskonto ilmiönä – juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin jäljillä (2 op)
UE02 Maailmanlaajuinen kristinusko (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
UE03 Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä (2 op)
UE04 Uskonto, kulttuuri ja yhteiskunta Suomessa (2 op)
UE05 Uskonto taiteissa ja populaarikulttuurissa (2 op)
UE06 Uskonto, tiede ja media (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

UE01 Uskonto ilmiönä – juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin jäljillä (2 op)

Opintojaksolla käsitellään uskontoa ilmiönä uskontotieteen näkökulmasta. Opintojaksolla tarkastellaan katsomusten yleismaailmallista luonnetta ja vaikutuksia kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Opintojaksolla tutustutaan kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin keskeisiin piirteisiin, uskontojen yhteisiin juuriin ja niihin liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.

UE02 Maailmanlaajuinen kristinusko (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan kristinuskon syntyyn ja sen jakautumiseen eri kirkkokunniksi. Opintojaksolla perehdytään kristinuskon moninaisiin ilmenemismuotoihin sekä erilaisten kristillisten suuntausten vaikutukseen sekä yhteiskuntaan että kulttuuriin historiallisesti ja nykypäivänä.

UE03 Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä (2 op)

Opintojakso arvioidaan numeroilla 4-10. Arviointi perustuu koearvosanaan ja muihin opiskelijan antamiin näyttöihin. Arvosanaa voi nostaa tuntiaktiivisuudella ja tekemällä portfoliotyön, jonka ohje on koulumme nettisivulla.

UE04 Uskonto, kulttuuri ja yhteiskunta Suomessa (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan monipuolisesti erilaisten katsomusten vaikutukseen suomalaisessa kulttuurissa, yhteiskunnassa ja yksilöiden elämässä. Opintojakson tavoitteena on tutustuttaa opiskelija uskonnollisuuden ja uskonnottomuuden moninaisiin muotoihin Suomessa.

UE05 Uskonto taiteissa ja populaarikulttuurissa (2 op)

Opintojaksolla syvennytään monitieteellisesti uskontojen vaikutukseen taiteessa ja populaarikulttuurissa. Opintojaksolla perehdytään esimerkiksi uskonnon ja taiteen väliseen suhteeseen ja uskonnon ilmenemiseen populaarikulttuurissa.

UE06 Uskonto, tiede ja media (2 op)

Opintojaksolla käsitellään uskonnon suhdetta tieteeseen ja mediaan monipuolisesti eri näkökulmista. Opintojaksolla syvennytään esimerkiksi uskonnon vaikutukseen mediassa, ja median vaikutukseen uskonnoissa. Opintojaksolla harjoitellaan myös uskontoon liittyvän mediasisällön tuottamista tai media-analyysin tekemistä.

Pakolliset opintojaksot:
YH01 Suomalainen yhteiskunta (2 op)
YH02 Taloustieto (2 op)
YH03 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
YH04 Lakitieto (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

YH01 Suomalainen yhteiskunta (2 op)

Yhteiskuntaopin perusopintojakso, jossa perehdytään suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. Kansalaisuus, osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan ja poliittiset rakenteet ovat opintojakson keskeisin sisältö.

YH02 Taloustieto (2 op)

Taloustiedon opintojaksolla tutustutaan talouden rakenteisiin sekä mikro- että makrotaloustieteen näkökulmasta. Opintojakson aikana pohditaan myös yrittäjyyden edellytyksiä, tutustutaan yrityksen perustamiseen ja mietitään liikeideoita sekä tuotteiden markkinointia.

YH03 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma (2 op)

Opintojaksossa tutustutaan Euroopan unionin toimintaan, globalisaatioon, eurooppalaiseen identiteettiin ja arvoihin sekä Suomen ja EU:n turvallisuuspolitiikkaan.

YH04 Lakitieto (2 op)

Valtakunnallinen valinnainen opintojakso tutustuttaa opiskelijat lakitiedon perusteisiin, kuten sopimus- ja vahingonkorvausoikeuteen, perheoikeuteen, kuluttaja- ja työoikeuteen, asumiseen liittyvään sopimusoikeuteen sekä muihin keskeisiin oikeusasioihin.

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
VYR01 Yrittäjyyden ABC (2 op)
VYR02 Kerho-ohjaajan ABC (2 op)

Opintojaksojen kuvaukset

VYR01 Yrittäjyyden ABC (2 op)

Yrittäjyyden ABC -opintojaksolla opiskelija tutustuu yrittäjyyden perusteisiin sekä käytännön työhön yhteistyössä Tauko-osuuskunnan kanssa. Osuuskunta järjestää kahvilatoimintaa Kostia-areenan liikuntahallilla lukion vieressä. Opiskelija voi halutessaan liittyä osuuskuntaan ja toimia opintojakson jälkeen kahvilayrittäjänä yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa.

Opintojaksoa ei välttämättä tarjota joka lukuvuonna.

Opintojakson teoriaosuus järjestetään intensiiviopintoina.

VYR02 Kerho-ohjaajan ABC (2 op)

Opintojaksolla opiskelija tutustuu kerhojen toimintaan, osallistuu oppitunneille kerhon ohjaamisen perusteista sekä kehittelee ja toteuttaa kerhotoimintaa yhteistyössä alakoulun kanssa. Osa opintojaksosta suoritetaan itsenäisesti työskentelemällä, teoriaosuuden toteutus voi olla intensiivijakson muodossa.

Opintojaksoa ei välttämättä tarjota lukiossa joka lukuvuosi.

Pakolliset opintojaksot:
ÄI01 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)
ÄI02+03 Kieli, tekstit ja vuorovaikutus (2 op)
ÄI04 Kirjallisuuden analyysi ja tulkinta (2 op)
ÄI05+TE02 Terveys ja media (4 op, Integraatio-opintojakso)
ÄI06+ÄI07 Viestintätaidot (2 op)
ÄI08 Kirjallisuus ja kontekstit (2 op)

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot:
ÄI09 Vuorovaikutustaitojen syventäminen (2 op)
ÄI10 Kirjoitustaitojen syventäminen (2 op)
ÄI11 Tulkintataitojen syventäminen (2 op)

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
ÄI12 Rennosti lavalle (2 op)
ÄI13 Yhdessä lavalla (2 op)
ÄI14 Näyttämötyö musikaalissa (2 op)
ÄI15 Musikaalin käsikirjoittaminen (1 op)
ÄI16 Luova kirjoittaminen (2 op)
ÄI17+TE04 Tutki ja kirjoita (2 op, Integraatio-opintojakso)

Opintojaksojen kuvaukset

ÄI01 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)

Opintojaksossa harjoitellaan aineistopohjaista kirjoittamista, vahvistetaan vuorovaikutustaitoja ja syvennetään monilukutaitoa.

ÄI02+03 Kieli, tekstit ja vuorovaikutus (2 op)

Opintojaksossa kehitetään kieli- ja tekstitietoisuutta sekä ryhmäviestintätaitoja.

ÄI04 Kirjallisuuden analyysi ja tulkinta (2 op)

Opintojaksossa luetaan, analysoidaan ja tulkitaan kirjallisuutta sekä kirjoitetaan ja keskustellaan kirjallisuudesta.

ÄI05+TE02 Terveys ja media (4 op, Integraatio-opintojakso)

Opintojakso yhdistää äidinkielen ja kirjallisuuden ja terveystiedon tavoitteita ja sisältöjä. Opiskelijan kannustetaan monitieteiseen ajatteluun ja työskentelyyn esimerkiksi yhdistämällä tekstianalyysin ja vaikuttamisen harjoittelua terveystiedon oppisisältöjä käsitteleviin aineistoihin. Opintojakso toteutetaan mahdollisuuksien mukaan kahden jakson aikana kahden opettajan yhteistyönä esimerkiksi erilaisia projekteja, analyysiharjoituksia ja tekstejä tehden ja tarkastellen. Opiskelijat saavat arvosanan molemmista aineista.

Opintojaksosta voi suorittaa myös vain pakollisen kahden opintopisteen laajuisen äidinkielen ja kirjallisuuden osuuden.

ÄI06+ÄI07 Viestintätaidot (2 op)

Opintojaksossa syvennetään tekstianalyysin ja aineistopohjaisen kirjoittamisen taitoja sekä vahvistetaan ryhmäviestintätaitoja. Opintojaksoon kuuluu esimerkiksi audiovisuaalisten aineistojen tarkastelua ja tuottamista.

ÄI08 Kirjallisuus ja kontekstit (2 op)

Opintojaksossa vahvistetaan opiskelijan taitoa analysoida ja tukita kirjallisuutta kulttuurikontekstissa

ÄI09 Vuorovaikutustaitojen syventäminen (2 op)

Opintojaksossa harjoitellaan erityisesti jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavia vuorovaikutustaitoja, analysoidaan ja tulkitaan erilaisia vuorovaikutustilanteita ja tutustutaan erilaisiin tapoihin ehkäistä ja ratkaista vuorovaikutuksen ongelmia.

ÄI10 Kirjoitustaitojen syventäminen (2 op)

Opintojaksossa kehitetään opiskelijan kirjallista ilmaisukykyä, aineistojen käytön taitoja ja valmiuksia tuottaa ja muokata laajaa tekstikokonaisuutta.

ÄI11 Tulkintataitojen syventäminen (2 op)

Opintojaksossa syvennetään kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa ja valmiuksia analysoida, tulkita ja arvioida monimuotoisia tekstejä perustellen ja tarkoituksenmukaisia käsitteitä käyttäen.

ÄI12 Rennosti lavalle (2 op)

Opintojaksossa vahvistetaan opiskelijan esiintymisrohkeutta, kehitetään vuorovaikutustaitoja, harjoitellaan oman kehon käyttöä ilmaisun välineenä ja tutustutaan näyttämötyöskentelyn alkeisiin. Opintojakso ei edellytä aiempia lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opintoja. Opintojaksoon voi sisältyä mahdollisuuksien mukaan teatterikäynti tai muu teatterielämys.

ÄI13 Yhdessä lavalla (2 op)

Opintojaksossa suunnitellaan, harjoitellaan ja toteutetaan ryhmätyönä näytelmä tai muu etukäteen suunniteltu projekti. Opintojaksoa suositellaan niille, jotka ovat käyneet Rennosti lavalle -kurssin.

ÄI14 Näyttämötyö musikaalissa (2 op)

Opiskelijat valmistavat yhdessä musiikin ja kuvataiteen valinnaisryhmän kanssa musikaalin, joka esitetään yleisölle. Opintojaksoon osallistumisen edellytyksenä on Rennosti lavalle -kurssin suorittaminen hyväksytysti.

ÄI15 Musikaalin käsikirjoittaminen (1 op)

Opintojaksossa laaditaan käsikirjoitus musikaaliin. Käsikirjoituksen on oltava jakson päättyessä sellaisessa kunnossa, että sen pohjalta voidaan alkaa harjoitella esitystä. Opintojaksoon osallistuminen ei edellytä aiempia lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opintoja.

ÄI16 Luova kirjoittaminen (2 op)

Opintojaksossa kirjoitetaan ja työstetään erilaisia kaunokirjallisia tekstejä. Tavoitteena on omaan kirjoittajapersoonaan tutustuminen, oman tyylin syventäminen ja kirjoitustaitojen hiominen. Opintojaksoon osallistuminen ei edellytä aiempia lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opintoja.

ÄI17+TE04 Tutki ja kirjoita (2 op, Integraatio-opintojakso)

Opintojaksossa perehdytään tutkielmantekoprosessiin ja tehdään terveystiedon tutkielma.

TO01 Tervetuloa lukioon

Tavoitteet

Antaa tukea lukio-opintojen aloitukseen.
Oppia lukio-opinnoissa vaadittavia opiskelutaitoja.
Tutustua itseensä oppijana sekä vahvistaa ryhmätyötaitoja.

Keskeiset sisällöt

lukion käytänteet ja opiskelu lukiossa
ryhmätyötaidot ja ryhmäytymisharjoitukset esim. yökoulu
sähköiset opintoympäristöt ja niiden käyttö lukio-opiskelussa
opiskelutaitoja ja oppimistekniikoita
opiskelijan kokonaisvaltainen hyvinvointi ja jaksaminen

Opintojakson laajuus on 2 op.
Opiskelija saa opintojaksosta suoritusmerkinnän, kun hän osallistuu aktiivisesti opintojakson toimintaan ja palauttaa suorittamiseen mahdollisesti liittyvät tehtävät.

TO02 Kohti ylioppilaskirjoituksia

Tavoitteet
Saada valmiuksia ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisessa.
Saada eväitä jatko-opintojen suunnitteluun.

Keskeiset sisällöt
Abivuoden käytänteet ja aikatauluttaminen
Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen
Jatko-opintoihin valmistautuminen
Lukutekniikat ja opiskelutaidot
Jaksamisen tukeminen ja hyvinvointi

Opintojakson laajuus on 1 op.
Opiskelija saa opintojaksosta suoritusmerkinnän, kun hän osallistuu aktiivisesti opintojakson toimintaan ja palauttaa suorittamiseen mahdollisesti liittyvät tehtävät.

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot:
OKU01 Opiskelijakuntatoiminta (1 op)
TUT01 Tutortoiminta (1 op)

Opintojaksojen kuvaukset

OKU01 Opiskelijakuntatoiminta (1 op)

Oppilaskunnan hallituksessa harjoitellaan yhteiskunnallisessa toiminnassa ja vaikuttamisessa tarvittavia perustaitoja: kokoustekniikkaa, pöytäkirjan pitoa, neuvottelutaitoa, päätöksentekoa sekä yhdistystoimintaa yleensä. Erilaiset luottamustehtävät oppilaskunnan hallituksessa tukevat nuoren kasvua vastuulliseen aikuisuuteen. Yhteisten tilaisuuksien järjestäminen lisää yhteishenkeä ja yhteisöllisyyden kokemusta sekä opettaa erilaisia yhteistyötaitoja.

TUT01 Tutortoiminta (1 op)

Tutorit valitaan ensimmäisen vuosikurssin aikana ja tämän jälkeen he ovat mukana mm. ysien tutustumispäivässä, ykkösten yökoulussa, koulun markkinointitapahtumissa sekä muissa tapahtumissa. Heitä on mahdollista ottaa mukaan myös esim. ryhmänohjaajan tuokioon. Lisäksi tutorit toimivat oppilaskunnan hallituksen tukena ja apuna eri tapahtumissa tarpeen mukaan. Tutorit kokoavat itselleen suorituksia tutorpassiin. Kaikki eivät kuitenkaan tee samoja tehtäviä, sillä tutoreita valitaan eri tapahtumiin tarpeen ja taitojen mukaan. Silti jokainen tutor on velvollinen toimimaan lukion arjessa uusien opiskelijoiden apuna ja tukena. Tutorit tekevät lisäksi kirjallisen tuotoksen omasta toiminnastaan tutorina ennen kuin he saavat opintojaksosta suoritusmerkinnän.

© Pälkäne 2024 creative crue logo