Pälkäneen kylät

Pälkäne muodostuu lukuisista ainutlaatuisista ja elinvoimaisista kylistä. Kylien tarkasta lukumäärästä ei taida kenelläkään olla tarkkaa tietoa vaan arvoit vaihtelevat reilusta 40:stä jopa 90:een!

Tästä sivulta löydät tietoa suurimmista kylistämme ja linkit kylien omille verkkosivuille.

Aitoo

Aitoo on uniikki, vahva ja historiallinen kylä, joka on tullut tunnetuksi etenkin joka vuosi heinäkuun toisena viikonloppuna järjestettävistä Aitoon kirkastusjuhlista eli Kirkkareista, jolloin lavalle nousee Suomen pop- ja rockesiintyjien kärkikaartia. Rockfestarit idyllisten peltomaisemien keskellä ovat ainutlaatuinen elämys.

Aitoo tunnetaan lisäksi kahdesta yli 100-vuotiaasta yksityisestä oppilaitoksesta: Aitoon koulutuskeskuksesta ja Anna Tapion koulusta, joista Aitoon koulutuskeskus sijaitsee nykyisin Pälkäneveden rannalla lähellä Sappeen matkailukeskusta.

Aitoossa on lisäksi pitkät perinteet tekstiiliteollisuudessa. Kylässä sijaitsevat edelleen tekstiilipainantaan erikoistuneet Flagmoren lipputehdas sekä Printscorpio Oy.

Tänä päivänä Aitoo tunnetaan myös Anssin kaupasta, joka on kyläkauppa aidoimmillaan!

Kunnan palveluista Aitoossa sijaitsevat perusopetuksen alakoulu (Aitoon koulu) sekä varhaiskasvatuksen yksikkö (Aitoon päiväkoti).

Lue lisää Aitoosta.

Haltia

Haltian kylä sijaitsee Kukkian Haltianselän rannalla ja on portti Laipanmaan virkistys- ja erämaa-alueelle. Historian kirjat tuntevatkin Haltian aitta-, portti- tai veräjäkylänä, sillä aikanaan ilmeisesti neljän kilometrin matkalla kylän ja maantien välissä oli kymmenisen porttia. Ne olivat mahdollisesti tarkoitettu eläinten ja omien alueiden rajaamiseen.

Haltianraitti on idyllinen kylätie. Kyläläisten kokoontumispaikkana toimii Haltian Torppa, jossa pidetään kesäkahvilaa jokaisena heinäkuun sunnuntaina.

Lue lisää Haltian kylästä.

Keinukylät: Kukkola, Vimmu ja Mieliä

Kauniissa maalaismaisemissa, reilu 10 kilometriä Pälkäneen kuntakeskuksesta, sijaitsevat kauniit keinukylät Kukkola, Vimmu ja Mieliä. Kylissä voi aistia maalaisromantiikan taikaa ja historian lehtien havinaa.

Daniel Medelplanin museo Kukkolassa vie puuaapisen kaiverruksen ja sivistyksen rakentumisen alkulähteille. Kylän keinukankaalla on ollut nelipaikkainen, kelakeinumallinen kyläkeinu 1800-luvulta lähtien. Kyläkeinulla pidetään edelleen perinteiset keinujaiset joka kesä. Kukkolan kylän vanhan kyläkoulun ympäristöön on rakentunut Saleem-seurakuntien omistama leirikeskus, jossa on toimintaa etenkin kesäaikaan.

Lue lisää Keinukylien omilta sivuilta.

Kuohijoki

Kuohijoen kylä sijaitsee Kaakkois-Pälkäneen kulmalla, Pälkäneen ja Hämeenlinnan rajalla sekä nimensä mukaisesti Kuohijoen ympärillä. Kuohijoki yhdistää Kukkian Kuohijärveen. Kylä huokuu maalaismaiseman rauhaa ja idylliä.

Kuohijoelta löytyy lajissaan ainutlaatuinen klubi keskeltä maalaismaisemaa, Aslak and The Eskimos, joka on auki kesäviikonloppuisin ja kuuluisa mm. hyväntekeväisyysfestaristaan August Rockista, jota on järjestetty jo vuosikymmeniä.

Kylä on pieneen kokoonsa nähden muutenkin hyvin aktiivinen kulttuurin saralla etenkin kesäaikaan, jolloin myös kesäasukkaat tuovat oman panoksensa kylän toimintaan.

Lue lisää Kuohijoesta.

Kyynärö – Ämmätsä – Vahdermetsä

Kyynäröstä, Ämmätsästä ja Vahdermetsästä puhutaan usein yhtenä kyläkokonaisuutena, joka sijaitsee Koillis-Pälkäneellä, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen rajalla. Kylien alueella sijaitsee ylväitä metsiä sekä kauniita järviä, joiden rannoilla on paljon loma-asutusta.

Kesäisin kylätoiminnan keskiössä on Kyynärön lava, jolla järjestetään vielä perinteisiä lavatansseja suosittujen artistien tähdittämänä. Kyläyhdistys onkin kunnostanut lavaa merkittävästi viime vuosina. Lisäksi kylätoiminnan käytössä on kylätalo, entinen Ämmätsän koulu, jossa järjestetään erilaisia teemapäiviä ja tapahtumia.

Lue lisää.

Laitikkala

Laitikkalan kylä sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Pälkäneen kuntakeskuksesta, Lahdentien (VT 12) ja Hämeenlinnantien (Kantatie 57) ympäristössä, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen rajalla. Kylän maisemaa hallitsevat viljavat pellot, Pinteleen ja Ilmoilanselän järvimaisemat sekä nämä järvet yhdistävä Kyllönjoki.

Laitikkalan kylä on tunnettu ennen kaikkea monipuolisesta lähiruokatarjonnastaan, joka on brändätty Laitikkalan Makukyläksi. Makukylä käsittää Heikkilän Juustolan, Katajan Lihan, Rönnvikin viinitilan, Suttisen tilan sekä kokous- ja juhlapalveluita tarjoavan Villa Hepolahden. Laitikkalan lähiruokakohteet ovat suosittuja matkailukohteita kesäaikaan, jolloin kylä kuhisee elämää.

Kunnan palveluista kylässä sijaitsee varhaiskasvatuksen yksikkö (Laitikkalan ryhmäperhepäiväkoti).

Lue lisää Laitikkalasta.

Luopioinen

Luopioisten kaunis kirkonkylä on helmi Kukkian rannalla. Kylä oli entisen Luopioisten kunnan kyläkeskus ja tänä päivänä Itä-Pälkäneen palveluiden keskittymä. Kunnan palveluista siellä sijaitsevat perusopetuksen alakoulu (Luopioisten kirkonkylän koulu), varhaiskasvatuksen yksikkö (Lumpeennupun päiväkoti), kirjasto, liikuntahalli, uimaranta sekä kuntainfo.

Luovassa Luopioisten kylässä on aktiivista toimintaa ympäri vuoden. Kesäaikaan kylä kohoaa komeimpaan kukoistukseensa kesäasukkaiden saavuttua Kukkian rannoille ja kesätorin vilkastuttaessa kyläkuvaa.

Kylän kulttuurielämä keskittyy Mikkolan Navetan ja Pytingin ympäristöön. Alueella järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, konsertteja sekä näyttelyitä.

Kirkonkylän maisemaa kaunistaa myös 1813 rakennettu Luopioisten kirkko eli Kristuksen kirkastuksen kirkko. Kirkastussunnuntaina kirkkoon soudetaan edelleen kirkkoveneillä Puutikkalasta ja Kuohijoelta, ja veneiden saapuminen airot nostettuina Luopioisten uimarannalle onkin sykähdyttävä näky.

Lue lisää Luopioisista. Luopioisten esittely kattavalla Kukkian kylien sivustolla.

Onkkaala

Onkkaala on Pälkäneen kuntakeskuksen kylä eli Pälkäneen kirkonkylä. Onkkaala sijaitsee Mallasveden ja Pälkäneveden välisellä kannaksella, jonka halki virtaa Kostianvirta. Onkkaalantie on idyllinen kylän pääväylä, jonka molemmin puolin aukeaa kauniit järvimaisemat.

Onkkaala on asukasmäärältään Pälkäneen kylistä suurin ja siellä sijaitsee sekä kunnantalo että suuri osa kunnan muita palveluita: Kostianvirran yhtenäiskoulu, varhaiskasvatuksen yksiköt (Harjun päiväkoti, HermAnnin päiväkoti, Viirikukon päiväkoti ja Metsäeskari), pääkirjasto Arkki, liikuntakeskus Kostia-areena, Kostiakeskus, tekninen varikko, Nuijantalo, yleisurheilukenttä, Syrjänharjun ulkoilumaastot ja Pakanrannan uimaranta. Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluista on kuntakeskukseen sijoittunut lähiterveysasema, josta on saataville perusterveydenhuollon, neuvolan ja hammashoidon palvelut. Kunnantalon tiloihin on sijoitettu sosiaalipalvelut.

Onkkaalan laidalla, Lahdentien varressa sijaitsee historiallinen Pälkäneen Rauniokirkko (Pyhän Mikaelin kirkko). Kuntakeskuksen ytimessä maisemaa hallitsee nykyinen C.L. Engelin suunnittelema Pälkäneen kirkko, joka on valmistunut vuonna 1839.

Tutustu Onkkalanraitti ry:n toimintaan.

Puutikkala

Puutikkalan kylä sijaitsee Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen rajalla, Kukkia-järven ja Vihajärven välisellä kannaksella. Kylä on idyllinen hämäläiskylä, jonka raitilla pääsee aistimaan menneiden vuosikymmenten maalaisromantiikkaa.

Puutikkalan kylän kirkkovenetalaassa on kaksi kirkkovenettä, jotka ovat kyläläisten silmäteriä. Joka kesä kirkastussunnuntaina uudempi veneistä, Ahti II, halkoo Kukkian aaltoja pitkin Luopioisten kirkonkylää kohti.

Kyläyhdistys kokoontuu perinteikkäällä VPK:n talolla, jossa pidetään kesäisin mm. lettukahvilaa.

Puutikkalan esittely Kukkian kylien sivustolla.

Rautajärvi

Rautajärvi on Koillis-Pälkäneen aktiivinen kylä, jossa sijaitsee laajemminkin mainetta niittänyt Hippeläisen sekatavarakauppa, mihin tullaan ostoksille ja ihmettelemään kauempaakin. Kylän kohtaamispaikkana toimii kahvila-ravintola EloTähkä, jossa voi nähdä ajoittain myös live-artisteja. Maamiesseurantalo Rautahovissa järjestetään monenlaista toimintaa tansseista ja jumpista aina luentoihin ja seminaareihin. Tarjoiluista vastaavat usein Kukkian maa- ja kotitalousnaiset.

Tunnettavuutta kylälle on tuonut myös vuonna 2020 käynnistetty, valtakunnallisena leader-hankkeena palkittu Rautajärven torppakylä, jossa on teetetty uudelleenkäyttösuunnitelmat uusiokäyttöön lahjoitettavista hirsitaloista sekä kerätty ja hankittu muistitietoa kylästä ja aloitettu kylähistorian teko. Hankkeen myötä aluetta on markkinoitu luonnonläheisestä uusiorakentamisesta kiinnostuneille.

Lue lisää Rautajärvestä.

Salmentaka – Luikala – Pohjalahti

Salmentaka, Luikala ja Pohjalahti muodostavat Pohjois-Pälkäneen kylät, jotka sijaitsevat Pälkäneveden rantamilla.

Salmentakana kyläläisten kokoontumispaikkana toimii VPK:n talo sekä Salmentaan tanssilava, jossa järjestetään vuosittain perinteiset juhannuspäivän tanssit. Kylässä sijaitsee myös kunnan omistama liikuntahalli, jossa on pieni liikuntasali sekä VPK:n ylläpitämä kuntoilutila.

Luikala on seitsemästä saaresta muodostunut kylä, jonka rannoilla on runsaasti kesäasutusta, joten kylän raitti on selkeästi vilkkaampi kesäaikaan. Pohjois-Pälkäneen kylien kesätori on toiminut Luikalan työväentalon pihassa jo 1980-luvulta alkaen. Työväentalo toimii vuosittain myös Pälkäneveden pyöräilyn taukopaikkana.

Lue lisää Pohjois-Pälkäneen kylistä.

© Pälkäne 2025 creative crue logo