Maisematyöluvat ja puiden kaato

Maisematyölupa

Asemakaava-alueilla ja vahvistetuilla yleiskaava-alueilla tehtävät maisemaa oleellisesti muuttavat maanrakennustyöt (esim. kaivaminen, täyttäminen ja louhinta) sekä laajat puunkaadot edellyttävät maisematyöluvan hakemista. Maisematyölupaa ei kuitenkaan tarvita yleis- ja asemakaavan toteuttamiseksi tarpeellisten töiden suorittamiseen eikä myönnetyn rakennus- tai toimenpideluvan mukaisiin töihin. Maisematyölupa ei myöskään ole tarpeen tonttien hoitoon liittyvissä puunkaadoissa. Niitä ohjeistetaan erillisellä Puiden istutus ja kaato tontilla -ohjeella.

Maisematyöluvan alaisilla toimenpiteillä ei tarkoiteta maa-ainesten ottamista. Maa-ainesten (esim. soran, hiekan tai mullan) ottamista säätelee maa-aineslaki ja siihen tarvitaan erillinen maa-aineslupa.

Tarvittavat liitteet

Omistus- tai hallintaoikeusselvitys edellytetään kaikissa lupahakemuksissa. Selvitys omistus- tai hallintaoikeudesta voi olla seuraava:

  • jäljennös voimassaolevasta lainhuutotodistuksesta
  • jäljennös kauppakirjasta
  • jäljennös vuokrasopimuksesta

Voit tilata lainhuutotodistuksen esim. maanmittauslaitoksen sivuilta.

Valtakirja edellytetään liitteeksi silloin, kun lupahakemuksen laatijana on joku muu taho kuin kiinteistön haltija, tai hakemukseen on kirjautunut osapuoleksi vain osa haltijoista.

Valtakirja – lomake

Mikäli hakijana on yhtiö, tarvitaan ote kaupparekisteristä. Siitä selviää yhtiön toiminimen allekirjoittamiseen oikeutetut henkilöt.

Voit hankkia kaupparekisteriotteen esim. Patentti- ja rekisterihallitukselta.

Jos luvan hakijana on asunto-osakeyhtiö ja rakennustoimenpide saattaa olennaisesti vaikuttaa asumisolosuhteisiin kiinteistössä, on hakemukseen liitettävä asunto-osakeyhtiön hallituksen pöytäkirja, josta ilmenee, että kyseessä olevalle toimenpiteelle on päätetty hakea lupaa.

Asemapiirros tai karttaote, josta selviää tarvittavissa määrin toimenpiteiden sijainti, laatu ja laajuus.

Maisematyöluvan vireilletulosta on ilmoitettava naapurille, jollei ilmoittaminen hankkeen vähäisyys tai sijainti taikka kaavan sisältö huomioon ottaen ole naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeetonta.

Naapurin kuuleminen – lomake

Naapurin suostumus – lomake


Puiden kaataminen tontilta

Asemakaava-alueella ja ennen 1.5.2017 voimaan tulleella rantakaava-alueella aina ja yleiskaava-alueella, jossa yleiskaavassa on määräys maisematyöluvasta, puita ei saa kaataa ilman maisematyölupaa, ellei toimenpide ole vähäinen. 1.5.2017 jälkeen voimaantulleella rantakaava-alueella puita ei saa kaataa ilman maisematyölupaa, jos rantakaavassa niin määrätään.

Tontilta tai rakennuspaikalta voidaan kaataa puita ilman rakennusvalvonnan lupaa, kun kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

Vähäisyyden arviointi

  • Asemakaavassa ei ole kyseisiä puita koskevia suojelu-, lukumäärä- tai muita määräyksiä eikä määräyksiä ympäristön säilyttämisestä. Tällaisia ovat esimerkiksi Säilytettävä puu, aluemääräys A/s eli Korttelialue, jolla ympäristö säilytetään tai Tontin osa, jolla tulee olla puita.
  • Puut eivät ole luonnonsuojelulaissa suojeltuja
  • Puita kaadetaan enintään viisi (5 kpl) ja tontille jää puita vielä kaatamisen jälkeenkin.
  • Puut eivät ole maisemakuvallisesti merkittäviä, esimerkiksi komeita vanhoja yksittäispuita, puuryhmiä, puukujanteita tai vastaavia, joiden häviämisellä olisi ympäristöä olennaisesti köyhdyttävä vaikutus. Maisemakuvallisen merkittävyyden määrittelee tarvittaessa rakennusvalvontaviranomainen.
  • Rajaviivalla kasvavien puiden kaatamiselle saadaan naapurin suostumus. Tällä tarkoitetaan sitä, että puun tyvi kasvaa rajalinjan päällä.

Tämä ohje ei anna oikeutta kaataa tontilta puita ilman lupaa esimerkiksi useana peräkkäisenä vuotena.

Jos et ole varma kaatamisen edellytyksistä, ole yhteydessä rakennusvalvontaan
Lupapisteen neuvontapyynnön kautta.

Mikäli edellä mainitut ehdot eivät täyty, on puiden kaatamiselle haettava
rakennusvalvonnasta maisematyölupaa.

Ympäristölleen välitöntä vaaraa aiheuttavan puun voi kaataa ilman lupaa. Puun
vaarallisuus on kuitenkin tarvittaessa pystyttävä todistamaan myös jälkeenpäin.

Rakennusvalvontaviranomainen voi velvoittaa istuttamaan vaarallisena kaadetun puun tilalle uuden vastaavan puun. Mikäli välitöntä vaaraa ei ole, noudatetaan huonokuntoistenkin puiden kohdalla normaalia lupamenettelyä.
Kaatuneen puun muille aiheuttamista vahingoista vastaa kiinteistön haltija.

Naapuruussuhdelaki antaa tontin haltijalle oikeuden poistaa omalle alueelleen
naapurin puolelta ulottuvat juuret ja oksat, mikäli niistä on haittaa. Haittaa kokevan osapuolen on ensisijaisesti pyydettävä puun haltijaa poistamaan juuret ja oksat. Vasta siinä tapauksessa, ettei puun haltija kohtuullisessa ajassa toimi pyynnön mukaisesti, voi haittaa kokeva poistaa oksia ja juuria itse. Poistamisoikeus ulottuu vain rajalinjaan saakka, ei sen yli.

Naapuruussuhdelakia valvoo poliisi, ja lain alaisuuteen kuuluvat riita-asiat
ratkaistaan käräjäoikeudessa. Lakia koskevat asiat eivät kuulu rakennusvalvonnan toimivaltuuksiin.


Määräykset ja ohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 132/1999 – finlex.fi

Laki eräistä naapuruussuhteista 26/1920 – finlex.fi

© Pälkäne 2025 creative crue logo