Energiakaivo
Maalämpöjärjestelmän rakentaminen edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 126 a §:n mukaan toimenpideluvan hakemista rakennusvalvontaviranomaiselta. Lupa tarvitaan sekä uudisrakentamisessa että vaihdettaessa olemassa olevan rakennuksen lämmitysjärjestelmä maalämpöön. Uudiskohteiden osalla maalämmön rakentamista koskeva lupa voidaan sisällyttää erillisenä toimenpiteenä kohteen rakennuslupaan.
Toimenpideluvasta peritään voimassa olevan rakennusvalvontataksan mukainen lupamaksu. Lupahakemuksessa ja -päätöksessä esitetään ne toimenpiteet, joilla varmistetaan työn riskittömyys ja haittojen estäminen. Maalämpöjärjestelmän rakentamiselle tärkeällä pohjavesialueella saatetaan asettaa rajoituksia ja järjestelmän rakentaminen edellyttää myös vesilain mukaisen luvan hakemista toimivaltaiselta viranomaiselta. Vedenottamoiden suoja-alueilla ja niiden läheisyydessä maalämpöjärjestelmää ei voida rakentaa.
Energiakaivon rakentaminen
Pohjavesialueet
Pohjavesialueella maalämpöjärjestelmän rakentamiselle saatetaan asettaa rajoituksia. Pälkäneen pohjavesialueilla energiakaivoihin tarvitaan aina vesilain (587/2011) mukainen lupa.
Pohjavesialueilla rakennusvalvonta pyytää aina ELY-keskuksen lausunnon.
Maalämmön keruujärjestelmät
- energiakaivo
- maapiiri
- vesistöön sijoitettava keruupiiri
Energiakaivo on asemakaava-alueella usein ainoa vaihtoehto maalämmönlähteeksi. Maapiirin vaatima tila tavallisessa pientalossa on noin 1000−2000 neliömetriä. Maapiirin keruuputkiston päälle ei voi rakentaa rakennuksia. Maapiirin keruuputkiston alueeksi ei myöskään sovellu alue, jota talvella aurataan. Vesistöön sijoitettava keruupiiri vaatii vesialueen omistajan suostumuksen. Vesistöön sijoitettavaksi haettavasta keruupiiristä tulee lisäksi tehdä vesirakennusilmoitus ELY-keskukselle. Ilmoituksen saatuaan ao. viran-omainen antaa lausunnon, vaatiiko toimenpide aluehallintoviraston lupaa.
Energiakaivon sijoittaminen
Kohde | Minimietäisyys |
---|---|
Kiinteistön raja | 7,5 m (kun poraus pystysuora) |
Kiinteistön katu- tai yleisen alueen raja | 2,0 m |
Rakennus | 3.0 m |
Vesi- ja viemärijohdot | 5,0 m |
Toinen lämpökaivo | 15,0 m (kun poraus pystysuora) |
Rengaskaivo | 20,0 m |
Kallioporakaivo | 40,0 m |
Kiinteistökohtaisen jätevedenpuhdistamon purkupaikka | 30 m (kaikki jätevedet) ja 20 m (harmaat vedet) |
Energiakaivon rakentamisessa huomioitavaa
- Selvitettävä onko kyseessä pohjavesialue.
- Energiakaivon etäisyyden on oltava vähintään 7,5 m naapureiden rajoista. Naapurin kirjallisella suostumuksella voidaan energiakaivo rakentaa lähemmäs rajaa.
- Maapiiri voi olla lähempänä tontin rajaa kuin energiakaivo. Maapiirin vaikutussäde on noin 1 m putken molemmin puolin. Maakeruupiirin ollessa alle 2,0 m tontin rajasta, vaaditaan naapurin suostumus.
- Sijaintitiedot lähistön energia-, talous- ja jätevesikaivoista sekä jäteveden imeytys- ja suodatuskentistä. Suositellut vähimmäisetäisyydet rakennuksista 3 m, porakaivosta 40 m, rengaskaivosta 20 m, viemäri- ja vesijohdoista 5 m, kiinteistökohtaisen jätevedenpuhdistamon purkupaikka: kaikki jätevedet 30 m, harmaat vedet 20 m.
- Maan alla mahdollisesti sijaitsevia johtoja ja teknisiä järjestelmiä ei saa vahingoittaa. Tämän selvittämiseksi tulee hankkia johtokartat tai lausunnot sekä tarvittaessa pyytää kaapeleiden näyttö.
Toimenpidelupaa haettaessa tarvittavat asiakirjat
Lupahakemus tehdään sähköisesti osoitteessa www.lupapiste.fi, toimenpiteeksi valitaan lupapisteessä rakennelman rakentaminen (maalämpö). Luvanhakijaksi kirjataan kaikki rakennuspaikan omistajat tai esim. tontin vuokrasopimuksella hallintaoikeuden haltijat.
Kaikki rakennuspaikan haltijat kirjataan Lupapisteeseen hakijoiksi, vaikka lupaa hakisikin valtakirjassa määritelty henkilö.
Hakemuksella on oltava nimetty suunnittelija, jolla on riittävä kokemus ja koulutuslämpötaloudellisuudesta, rakentamisesta sekä maalämpöjärjestelmien toiminnasta.
Työn valmistumisen jälkeinen toiminta
Maalämpöjärjestelmän rakentamista koskevaan toimenpidelupapäätökseen sisältyy ehto loppukatselmuksen suorittamisesta. Tilaa loppukatselmus rakennusvalvontaviranomaiselta luvan voimassaoloaikana. Toimenpidelupa on voimassa kolme vuotta sen lainvoimaiseksi tulon jälkeen.
Toimita viimeistään loppukatselmuksessa rakennusvalvontaviranomaiselle energiakaivon tai maapiiriputkiston toteutusraportti, jonka tulee sisältää ainakin seuraavat tiedot:
- kaivon tai maapiirin sijainti, ellei se ole hakemuksessa esitetyn mukainen
- porausurakoitsija (energiakaivo)
- kaivon kokonaissyvyys ja suunta sekä maaporauksen pituus (energiakaivo)
- suojausrakenteet.
Liitä tiedot energiakaivosta tai maapiiristä kiinteistön käyttö- ja huolto-ohjeisiin.
Muita huomioitavia asioita
Vaihdettaessa maalämpöjärjestelmän lämmönsiirtoaine uuteen, on vanhaa lämmönsiirtoainetta käsiteltävä ongelmajätteenä.
Mikäli maalämpöjärjestelmään siirtymisen yhteydessä poistetaan aiemmin käytössä ollut öljysäiliö, tulee siitä ilmoittaa pelastuslaitokselle ja noudattaa öljylämmitysasetuksessa ja Pälkäneen kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä annettuja säädöksiä.
Pälkäneen kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä edellytetään, että käytöstä poistetut maanalaiset öljysäiliöt puhdistetaan ja poistetaan putkistoineen maaperästä. Vaatimuksesta voidaan joustaa ainoastaan perustellusta syystä. Vanhat säiliöt voivat sijaita sellaisessa paikassa, että niitä on teknisesti vaikea tai mahdoton poistaa esim. rikkomatta rakennuksen rakenteita tai aiheuttamatta sortumisvaaraa.
Poikkeusta säiliön poistamisvelvollisuudesta voi hakea kirjallisesti ympäristönsuojeluviranomaiselta. Hakemus käytöstä poistetun öljysäiliön jättämiseksi maaperään toimitetaan sähköisellä lomakkeella. Ympäristönsuojeluviranomainen tekee asiassa päätöksen, josta peritään taksan mukainen maksu.
Ympäristö- ja terveyshaittojen ennaltaehkäisy
Energiakaivon porauksessa syntyvä karkea kiviaines sekä veden ja kiintoaineen muodostama liete tulee käsitellä siten, ettei siitä aiheudu haittaa ympäristölle tai naapureille. Kiviainesta tai lietettä ei saa johtaa sellaisenaan suoraan vesistöön (puro, lampi, järvi) tai yleiseen viemäverkostoon. Mikäli lietettä johdetaan porattavan tontin maaperään imeytettäväksi, tulee se tehdä niin, ettei siitä aiheudu naapuritontin vettymistä tai ojien tukkeutumista. Kiviaines tulee varastoida työn aikana siten, ettei se pölyä tuulen mukana tai leviä sateen mukana lietteenä hallitsemattomasti ympäristöön.
Maalämpöjärjestelmän lämmönsiirtoaineena tulee käyttää ympäristölle mahdollisimman haitatonta ainetta kuten etanolia. Lämmönkeruuputkien mahdollinen vuotaminen voi aiheuttaa pohjaveden pilaantumista. Pilaantumisriskin estämiseksi lämmönsiirtoaineena ei tule käyttää pohjavedelle haitallisia yhdisteitä, esimerkiksi etyleeni- tai propyleeniglykolia tai metanolia.
Pintavesien suora pääsy pohjaveteen tulee estää asianmukaisesti tiivistettyjen kaivorakenteiden avulla.
Kallioperän mahdollisesti radonpitoisen ilman siirtyminen energiakaivosta tulevien putkien läpivientien kautta asuintiloihin tulee estää tiivistämällä läpiviennit soveltuvilla elastisilla tiivistysaineilla.
Määräykset ja ohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 132/1999 – finlex.fi