Rakennustyönaikainen valvonta

Viranomaisten suorittamalla rakennustyönaikaisella valvonnalla tarkoitetaan rakentamisen eri vaiheissa tehtäviä katselmuksia ja tarkastuksia, joissa todetaan onko rakentaminen tehty myönnetyn luvan, hyväksyttyjen piirustusten ja laissa asetettujen vaatimusten mukaisesti.

Valvonnan laajuuteen vaikuttavat rakennushankkeen laatu ja vaativuus. Viranomaisvalvonnan laajuus määritellään lupapäätöksessä ja sitä voidaan täydentää aloituskokouksen yhteydessä.

Viranomaiskatselmuksia suorittavat rakennustarkastajat (pohja-, rakenne-, savuhormi- ja loppukatselmus) sekä (rakennuspaikan merkintä, sijaintikatselmus). Lupapäätöksen ehtoihin voidaan kuitenkin merkitä myös muiden viranomaisten tai tahojen suorittamien erityiskatselmusten ja tarkastusten tarve. Niitä voivat olla esimerkiksi ennen rakennuksen käyttöönottoa suoritettavat palotarkastukset tai sähkölaitteiden tarkastukset.

Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on huolehtimisvelvollisuus. Huolehtimisvelvollisuudella tarkoitetaan sitä, että rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Tämän varmistamiseksi hankkeeseen ryhtyvällä tulee olla käytettävissään pätevä henkilöstö.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän erityisenä tehtävänä on huolehtia siitä, että rakentamisen olennaiset tekniset vaatimukset täyttyvät rakennustyössä. Huolehtimisvelvollisuuteen kuuluvat mm. rakennustyön valvonta, työn tarkastaminen ja todentaminen sekä käytettävien rakennustuotteiden kelpoisuuden toteaminen.

Rakennuslupapäätös sekä noudatettaviksi hyväksytyt pääpiirustukset ja virallistetut erityissuunnitelmat on oltava käytettävissä koko rakennustyön ajan. Sähköisen arkistoinnin lisäksi rakennuslupapäätöksessä vahvistetut (leimatut) pääpiirustukset ja erityissuunnitelmat on suositeltavaa tulostaa rakennuksen muiden asiakirjojen yhteyteen.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennushankkeessa on kelpoisuusvaatimukset täyttävät työnjohtajat.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän on haettava rakennusvalvontaviranomaiselta vastaavan työnjohtajan hyväksymistä ennen rakennustyön aloittamista. Hyväksyntä tulee saada jo ennen kuin rakentamista valmisteleviin töihin ryhdytään (maankaivu, louhinta, paalutus, puiden kaato jne.).

Eritysalan työnjohtajan hyväksymistä rakennushankkeeseen ryhtyvän on haettava ennen kyseisen erityisalan rakennustöiden aloittamista.

Työnjohtajan hyväksynnät haetaan Lupapiste.fi-palvelussa. Hakemuksessa on selvitettävä työnjohtajan kelpoisuus kyseiseen työnjohtotehtävään. Hakemuksen liitteeksi toimitetaan tutkintotodistus ja selvitys tehtävään tarvittavasta kokemuksesta (esimerkiksi työtodistus, referenssiluettelo tai muu luotettava selvitys).

Vastaava työnjohtaja

Rakennuttajan on ennen rakennustyöhön ryhtymistä valittava rakennustyöstä vastaava työnjohtaja. Vastaavalla työnjohtajalla tulee olla rakennushankkeen laadun ja tehtävän vaativuuden edellyttämä koulutus ja kokemus. Hän toimii rakentajan edustajana ja huolehtii rakennushankkeeseen ryhtyvälle asetetun rakennustyön aikaisen huolehtimisvelvollisuuden eli rakennustyöhön liittyvän valvonta- ja tarkastusvastuun noudattamisesta. Hän tilaa tarvittavat katselmukset rakennusvalvonnasta ja on niissä mukana. Rakennuttaja voi sopia hänen kanssaan myös muista, töiden johtamiseen ja valvontaan kuuluvista tehtävistä.

Vastaavan työnjohtajan on pidettävä koko rakennustyön ajan rakennustyönaikaista tarkastusasiakirjaa Lupapisteessä. Allekirjoitettu tarkastusasiakirja tallennetaan ennen loppukatselmuksen pitämistä Lupapisteeseen.

Kvv- ja iv-työnjohtaja

Rakennuslupaa edellyttävässä rakennustyössä on vastaavan työnjohtajan lisäksi oltava kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston rakentamisesta sekä ilmanvaihtolaitteiston rakentamisesta vastaavat työnjohtajat, jos rakennustyö pitää sisällään niihin liittyviä toimenpiteitä.

KVV- ja IV-työnjohtajalla tulee olla työn rakennushankkeen laadun ja tehtävän vaativuuden edellyttämä koulutus ja kokemus.

Muiden erityisalojen työnjohtajat

Rakennustyön yhteydessä tulee hakea hyväksyntä myös muille erityisalojen työnjohtajille, mikäli rakennusvalvontaviranomainen on niin määrännyt rakennusluvassa, aloituskokouksessa tai erityisestä syystä rakennustyön aikana.

lupapiste.fi – palvelu

Lupaa tai ilmoitusta edellyttävästä rakennustyöstä on ennen sen aloittamista tehtävä aloittamisilmoitus rakennusvalvontaviranomaiselle. Aloittamisilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos ennen rakennustyön aloittamista on pidetty aloituskokous.

Rakennustyö katsotaan aloitetuksi, kun ryhdytään rakennuksen perustuksen valutöihin tai perustukseen kuuluvien rakennusosien asentamiseen. Rakennuksen korjaus- ja muutostyössä rakennustyö katsotaan aloitetuksi, kun ryhdytään rakenteiden tai rakennusosien purkamiseen tai rakentamiseen.

Rakennustyötä ei saa aloittaa ennen kuin vastaava työnjohtaja ja tarvittaessa erityisalan työnjohtaja on hyväksytty.

Aloitusilmoituksen tekemiselle on edellytyksenä myös se, että lupa on saanut lainvoiman tai mikäli aloitus on myönnetty vakuudella on vaadittu vakuus todistettavasti jätetty.

Aloitusilmoituksen tekee hankkeeseen ryhtyvä tai vastaava työnjohtaja sähköpostitse osoitteeseen rakennusvalvonta@palkane.fi.

Uudisrakennustyömaan aloittamisen ja aloituskokouksesta sopimisen edellytyksenä on, että

  • kohteelle on myönnetty rakennuslupa
  • kohteelle on hyväksytty vastaava työnjohtaja
  • kohteelle on hyväksytty kvv-työnjohtaja vastaamaan rakennuksen ulkopuolisten vesi- ja viemäritöiden asennuksista (usein pätevä maanrakennustyönjohtaja on kelpoinen)
  • kohteen pohjatutkimus ja pohjarakennussuunnitelma on toimitettu ja virallistettu, jos niitä on ko. kohteen rakennusluvan ehdoissa edellytetty
  • kohteen rakennesuunnitelmat vähintään perustusten osalta on toimitettu ja virallistettu
  • kohteen vesi- ja viemärisuunnitelmat on vähintään pohjaviemäreiden osalta virallistettu

Luvan myöntämisen jälkeen, ennen kuin lupa on lainvoimainen, on aloituskokouksessa sovitulla tavalla mahdollista puiden kaataminen, maan kaivuu, paalutus, louhiminen tai muu näihin verrattava toimenpide, mikäli kohteen naapurit ovat ilmoittaneet naapurikuulemisessa, ettei hiellä on huomautettavaa hankkeesta.

Perustellusta syystä lupaviranomainen voi antaa luvan rakennustyön suorittamiseen vakuutta vastaan. Vakuuden asettamisvelvollisuus ei koske valtiota, kuntaa eikä kuntayhtymää. Vakuudellista aloittamisoikeutta ei voi käyttää purkamislupaan, suunnittelutarveratkaisuun (vaikka se tehtäisiin rakennusluvan yhteydessä) eikä poikkeamispäätökseen. Ennakkoaloituslupia vakuutta vastaan ei yleensä ole tarpeellista pienehköille hankkeille myöntää, koska viranhaltijapäätösten lyhyt lainvoimaisuusaika kuluu luonnostaan valmistelevissa töissä, kuten perustusrakenteiden muotti- ja raudoitustöissä.

Rakennuksen paikan merkitsemisen tarkoituksena on ohjata rakentajaa rakentamaan rakennusluvassa määriteltyyn paikkaan. Rakennuksen paikan merkitseminen on tilattava ennen varsinaisen työn aloittamista sähköpostitse osoitteesta rakennusvalvonta@palkane.fi tai sähköisen ajanvarauksen kautta. Merkintämittauksen ajankohta on syytä valita niin, että rakennusala on raivattu, pintamaa kuorittu ja mahdollinen sorapatja levitetty.

Sijaintikatselmus tilataan, kun rakennuksen perustustyö on suoritettu. Myös sijaintikatselmustilaukset tehdään sähköpostitse osoitteesta rakennusvalvonta@palkane.fi tai sähköisen ajanvarauksen kautta. Sijaintikatselmuksessa tarkistetaan, että perustus, sen mitat ja korkeusasema ovat myönnetyn luvan mukaiset. Rakennustyötä ei saa jatkaa ennen kuin katselmus on suoritettu.

Merkintä tai sijaintikatselmus – tilaus

Aloituskokous pidetään rakennusluvan myöntämisen jälkeen, ennen rakennustöiden aloitusta. Kokouksessa tulee olla läsnä rakennusvalvontaviranomaisen edustajan lisäksi ainakin rakennushankkeeseen ryhtyvä tai tämän edustaja, pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja sekä tarvittaessa myös muut erityisalojen suunnittelijat ja työnjohtajat. Aloituskokouksen tilaa pääsuunnittelija tai vastaava työnjohtaja sähköpostitse osoitteesta rakennusvalvonta@palkane.fi tai sähköisen ajanvaruksen kautta.

Aloituskokouksessa käsitellään lupa-asiakirjoissa rakennushankkeeseen ryhtyvälle määrätyt velvoitteet, hankkeen suunnittelun ja rakennustyön toteutuksen keskeiset osapuolet, rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt ja työvaiheiden tarkastuksia suorittavat henkilöt sekä selvitykset ja toimenpiteet rakentamisen laadusta huolehtimiseksi ja ympäristön huomioonottamiseksi.

Aloituskokouksen pöytäkirja, uudisrakennus, täytettävä

Aloituskokouksen pöytäkirja, remontti, täytettävä

Aloituskokous – tilaus

Ennen kunkin työvaiheen aloittamista tulee kyseisen työn erityissuunnitelmat toimittaa rakennusvalvontaan. Esimerkiksi ennen runkotöiden aloittamista tulee rakennepiirustukset olla lisättynä sähköisen järjestelmän Erityissuunnitelmat välilehdelle.

Vastaavan rakennesuunnittelijan tulee myös pyydettäessä käydä esittelemässä suunnitelmat rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörille.

Myös muiden erityissuunnitelmien laatijoiden tulee esitellä suunnitelmat rakennusvalvonnassa.

Muita Erityissuunnitelmat-välilehdelle lisättäviä suunnitelmia ovat mm. kiinteistön vesi- ja viemärisuunnitelmat, ilmanvaihtosuunnitelmat jne.

Rakentamisen aikaisia katselmuksia suoritetaan kaikissa rakennus- tai toimenpideluvan saaneissa kohteissa. Lupapäätöksessä määrätään tarvittavat katselmukset.

Vastaava työnjohtaja tilaa katselmukset (mukaan lukien aloitusilmoitukset ja aloituskokoukset) sähköpostitse osoitteesta rakennusvalvonta@palkane.fi tai sähköisen ajanvarauksen kautta. Katselmukset pyydetään riittävän ajoissa (kuitenkin vähintään 5 arkipäivää ennen), jotta katselmus voidaan suorittaa asianmukaisessa työvaiheessa.

Katselmuksessa on oltava läsnä rakennushankkeeseen ryhtyvän edustaja sekä vastaava työnjohtaja. Käytettävissä on oltava katselmusvaiheeseen liittyvät viranomaisen käsittelemät suunnitelmat ja ajan tasalla oleva tarkastusasiakirja.

Katselmus – tilaus

Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin se on loppukatselmuksessa käyttöön hyväksytty. Loppukatselmuksessa todetaan, että rakennustyö on tehty suunnitelmien ja rakennusluvan ehtojen mukaisesti ja että sen muut käyttöönoton edellytykset (terveellisyys, henkilö- ja paloturvallisuusasiat) täyttyvät. Loppukatselmuksen tilaa vastaava työnjohtaja luvan voimassaoloaikana.

Ennen loppukatselmusta kaikki lupapäätöksessä edellytetyt katselmukset, tarkastukset ja toimenpiteet sekä rakennustyöhön liittyvät muiden viranomaisten tarkastukset pitää olla suoritettu, luvan edellyttämät rasitteet perustettu sekä rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeen laadittu. Edellä mainittujen asioiden lisäksi kaikki tarkastusasiakirjaan tehtävät merkinnät tulee olla täytettynä ja energiatodistuksen päivitettynä. Tarkastuksiin liittyvä dokumentaatio tulee olla katselmuksessa käytettävissä ja viranomaisen edellyttämät asiakirjat toimitettuna ennen katselmusta hankkeen Lupapiste-aineistoon.

Loppukatselmus voidaan suorittaa myös osittaisena. Käyttöönotettavan osan tulee silloin täyttää terveellisyydestä ja käyttöturvallisuudesta säädetyt vaatimukset ja olla niin valmis, ettei uutta katselmusta sen osalta tarvita. Keskeneräisten asuinrakennusten on lisäksi täytettävä asunnon käyttöönoton edellytykset. Asunnossa tulee olla valmiina ainakin keittiö, wc- ja peseytymistila sekä yksi asuinhuone. Lvi-laitteiden tulee toimia ja olla lvi-tarkastuksessa käyttöön hyväksyttyjä. Lisäksi sähköasennuksista tulee olla sähkötöiden käyttöönottopöytäkirja. Muista käyttöönottoon liittyvistä vaatimuksista voi tiedustella rakennusvalvonnasta, kohteen tarkastuksesta vastaavalta viranhaltijalta.

Tarkastuslista loppukatselmukseen

Energiatodistuksen päivittäminen

Rakennuksen käyttöönottovaiheessa energiatodistus täytyy päivittää käyttöönottovaiheen todistukseksi. Rakennusvalvonnan tulisi pyytää päivitetty energiatodistus rakennuksen käyttöönottovaiheessa.

Energiatodistus sisältyy usein uuden rakennuksen energiaselvitykseen. Ympäristöministeriön asetuksen (1010/2017) mukaan energiaselvitys on päivitettävä ennen rakennuksen käyttöönottoa, jos lupavaiheen energiaselvityksen suunnitelmiin on tullut muutoksia.

Käytännössä energiatodistus tulee päivittää aina, sillä käyttöönottovaiheessa

  • todistuksessa pitää olla pysyvä rakennustunnus
  • todistuksen laatimisvaiheen pitää olla käyttöönotto
  • todistuksesta pitää käydä ilmi rakennusaikana muuttuneet laitetiedot ja muut suunnitelmamuutokset

Jos todistus jää päivittämättä käyttöönottotarkastuksen yhteydessä, todistus laaditaan olemassa olevaan rakennukseen ja laatijan tulee käydä paikan päällä rakennuksessa.

Jos olemassa olevaa rakennusta myydään lupavaiheen todistuksella, Ara katsoo todistuksen puuttuvan.

Osittainen- tai loppukatselmus – tilaus


Määräykset ja ohjeet

ENERGIATODISTUSREKISTERI – energiatodistusrekisteri.fi

Rakennusten energiatodistus – ara.fi

© Pälkäne 2024 creative crue logo