Rakennetun ympäristön valvonta
Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Lisäksi varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta (MRL 166 § ja 169 §).
Tonttia tulee käyttää asemakaavan mukaiseen tarkoitukseen, eikä sitä saa käyttää esimerkiksi sellaiseen pitkäaikaiseen varastointiin, joka rumentaa ympäristöä tai aiheuttaa haittaa naapureille.
Maanomistajan ja -haltijan on myös seurattava rakennuspaikalla olevien puiden kuntoa ja ryhdyttävä riittävän ajoissa tarvittaviin toimenpiteisiin vaarallisiksi käyvien puiden poistamiseksi.
Rakennetun ympäristön viranomaisvalvonta
Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennus ja sen ympäristö on pidettävä rakennusluvan mukaisena ja sellaisessa kunnossa, että se täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eivätkä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Rakennukset on rakennettava rakenteellisesti käyttötarkoitukseensa sopiviksi ja turvallisiksi, säädösten ja määräysten mukaiselle etäisyydelle naapurin rajasta ja rakennuksista, ympäristöön sopeutuviksi ja sellaisiksi, ettei niistä aiheudu naapurille tai ympäristölle kohtuutonta haittaa.
Pälkäneen kunnan rakennusjärjestyksen mukaan rakennuspaikkaa ei saa käyttää sellaiseen varastointiin, joka rumentaa ympäristöä tai aiheuttaa haittaa naapureille. Ympäristöä olennaisesti rumentavat ulkovarastot, jätesäiliöt tai -katokset ja vastaavat rakennelmat on tarvittaessa suojattava istutuksin tai aidalla.
Käyttämättömät rakennukset on taajama-alueilla suojattava niin, etteivät asiattomat pääse niihin sisälle. Suojeltavaksi määrättyjä rakennuksia on hoidettava niin, ettei niiden säilyminen vaarannu. Käytöstä poistetut kaivot ja muut vaaralliset rakennelmat on peitettävä niin, ettei niistä aiheudu vaaraa.
Rakennusvalvontaviranomainen voi puuttua epäkohtiin ja velvoittaa kiinteistön haltijaa korjaamaan epäkohdan. Velvoitteen tehostamiseksi voidaan lisäksi asettaa uhkasakko.
Toimenpidepyyntö ja ilmianto
Siisti rakennettu ympäristö vaatii kunnan ja asukkaiden yhteistyötä. Mikäli huomaat ympäristössäsi huonokuntoisen rakennuksen tai epäsiistin pihaympäristön, voit tehdä siitä kirjallisen ilmoituksen rakennusvalvontaan yhteystietojen kera.
Rakennusvalvonta ei käsittele nimettömiä toimenpidepyyntöjä tai ilmiantoja muutoin kuin poikkeustapauksissa, jos valvottava intressi on merkittävä. Myöskään kunnan toiselle viranomaiselle toimitettuja nimettömiä kirjelmiä, mitkä tämä viranomainen toimittaa rakennusvalvonnalle, ei tutkita.
Jos kyseessä on yleisen edun kannalta merkittävästä asiasta, siihen puututaan kenen hyvänsä tekemän toimenpidepyynnön tai ilmoituksen perusteella. Luonnollisesti rakennusvalvonta puuttuu myös omien havaintojen perusteella huomattuihin puutteisiin ilman erillistä ilmoitusta.
Toimenpidepyyntöön tai ilmiantoon tarvittavat tiedot
Toimenpidepyynnössä tai ilmiannossa on annettava seuraavat tiedot:
- pyynnön tekijän/ilmoittajan nimi ja yhteystiedot
- valvottavan kiinteistön osoite ja muut yksilöintitiedot toimenpiteet, joita asiassa vaaditaan
- perustelut vaatimukselle
- tieto siitä, mikä on pyynnön tekijän/ilmoittajan yhteys asiaan (onko naapuri, ohikulkija tai jotakin muuta).
Toimenpidepyynnön tai ilmiannon toimittaminen
Kuntalaiset voivat jättää rakennuksen tai pihamaan valvonnasta toimenpidepyynnön rakennusvalvontaan. Toimenpidepyynnön perusteella harkitaan, onko asia sellainen että se vaatii rakennusvalvonnan toimenpiteitä. Asioita hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä.
Toimenpidepyyntö jätetään toimenpidepyyntölomakkeella ja se on julkinen asiakirja heti sen saavuttua rakennusvalvontaan. ( laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 7 § 1 mom.)
Toimenpidepyyntö rakennusvalvonta-asiassa
Jos rakennusvalvonta käynnistää valvontatoimenpiteet paikalla käynnin jälkeen tai muun selvityksen johdosta, niin kopio toimenpidepyynnöstä tai ilmiannosta liitetään mukaan valvottavalle toimitettavaan kehotukseen tai tarkastuslausuntoon.
Määräykset ja ohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 132/1999 – finlex.fi
Toimenpidepyyntö rakennusvalvonta-asiassa – sähköinen lomake