Käy kylissä

Pälkäneläiset ovat kyläihmisiä. Täällä asutaan kylissä (jopa keskustan kirkonkylällä on oma nimensä - Onkkaala), kokoonnutaan ja juhlitaan kylissä. Etenkin kesäisin vapaa-ajan asukkaat elävöittävät kylämaisemaa. Kesä onkin kylätapahtumien huippuaikaa, mutta hiljaista ei ole talvellakaan. Kyliin voit tutustua parhaiten niiden omien sivujen kautta. Kukkialle.fi -sivusto kertoo kattavasti Kukkiajärven rantamilla olevista kylistä ja alueen tapahtumista.

* Aitoo - Kaukkala 
Aitoo-Kaukkala kyläyhdistys parantaa ja ylläpitää lähiympäristön asumisviihtyvyyttä ja pyrkii toiminnallaan säilyttämään Aitoon ja Kaukkalan elinvoimaisena maaseutuna, jossa on turvallista asua ja mukava elää. Käytännön toiminta nojaa vahvaan yhteistyöhän Aitoon koulujen, yritysten, VPK:n sekä muiden alueella toimivien järjestöjen ja yhteisöjen kanssa. Aitoo on tunnettu mm. Honkalan juhlatalosta, Kirkastusjuhlistaan sekä lipputehtaistaan. Anna Tapion koulu ja Aitoon koulutuskeskus tuovat oman lisänsä kyläkuvaan.

* Kukkia ja Luopioisten kirkonkylä
Luopioisten kirkonkylä sijaitsee Kukkia-järven kauniissa maisemissa. Kukkia on valtakunnallisesti arvokas vesiluontokohde, se kuuluu Natura-verkostoon. Kukkian rantojen kylät ovat yhdessä toteuttaneet sivuston, jolta saa mm. melontareittitietoja.
Kirkonkylän palvelut ovat monipuoliset ja yritystoiminta vireätä. Mikkolan Navetta on kasvanut todelliseksi kulttuurikeskukseksi.

* Kukkola, Vimmu, Mieliä
Kukkolan kylä on pieni kaunis kylä Pälkäneveden rannalla. Se on kuuluisa keskellä kylää sijaitsevasta 1800-luvulla rakennetusta kyläkeinusta ja Daniel Medelplanin veistämästä puuaapisesta. Kylien yhteinen kylätoimikunta heräsi henkiin pari vuotta sitten. Talkoovoimin kunnostettiin Kukkolan kunnanranta, jolla on uusi laituri sekä grillipaikka. Juhannuskokko syttyy Paskosaaren rannassa.

* Laitikkala
Pienestä maalaiskylästä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittynyt maisemien, makujen ja majoituksen mekka, jota on lehdistössä tituleerattu pyytämättä ja tilaamatta Suomen Makukyläksi. Laitikkalassa on hyvä elää ja asua, tehdä työtä ja käydä kyläkoulua. Laitikkalan kyläkauppa toimii kesäisin.

Puutikkala - Karviala
Puutikkalan kylä ”Hämmeen” ja Pirkanmaan rajalla on tehnyt lujasti töitä viimeisen kymmenen vuoden aikana kylätoiminnan hyväksi. Lukemattomat talkootunnit on vietetty milloin rantoja siivoten, laitureita rakentaen tai VPK:n taloa kunnostaen. Kylän sydän on yli satavuotias VPK:n talo. Puutikkalan kyläkaupassa järjestetään kesällä erilaisia tapahtumia, mm. taidenäyttelyjä. Vihavuosi on loistava kesäisen päiväretken kohde.

* Rautajärvi
Rautajärven kyläkeskus harjun reunalla katsoo yli peltoaukeiden Laipan erämaan metsiin ja kohti järveä, kauneudestaan kuuluisaa Kukkiaa. Kylän sydämessä on oikea kyläkoulu, jossa edelleen saa yksilöllistä opetusta turvallisessa ympäristössä ja lapset voivat kasvaa rauhassa.
Kahvilassa hoituu kahvittelun tai ruokailun ohella posti- ja nettiasiat ja kuulumisten vaihtaminen. Samassa  kiinteistössä sijaitsee  kyläkauppa.
Talkoovoimin rakennettu maamiesseuran talo Rautahovi tarjoaa tapahtumien lisäksi monipuolisesti harrastusmahdollisuuksia liikunnasta käsitöihin. Rautajärvellä onkin vireää harrastustoimintaa kuten mopokerho Helevetin tunarit ja Rautajärven kyläteatteri.

* Salmentaka-Luikala-Pohjalahti
Nämä kolme kylää toimivat yhdessä muodostaen LuPoSa-kyläyhdistyksen. Yli kolmekymmenen vuoden ajan kyläläiset ja kesäasukkaat ovat päässeet kesätorille, jossa myydään itsekasvatettuja ja valmistettuja tuotteita. Salmentaan lava ja Luikalan työväentalo tarjoavat oivalliset tilat juhlijoille.

* Sappee - Ohveno
Sappeen ja Ohvenon kyläyhdistys on toiminut aktiivisesti jo yli kymmenen vuoden ajan. Koulu on yhteinen harrastus- ja kokoontumispaikka. Kirkkovene Ulla on kyläläisten aarre, Ruuttakahvee  kyläläisten yhteinen olohuone. Sappeen matkailukeskus tarjoaa mahdollisuudet  aktiviteetteihin ympäri vuoden.