Jätehuolto
Pirkanmaan Jätehuolto Oy vastaa jätehuollon järjestämisestä Pälkäneen kunnan alueella. Lisätietoa jätteiden lajittelusta, keräyksestä ja jätteenkäsittelykeskuksista löytyy Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta. Jätelain mukaan jokaisen asuin- ja vapaa-ajan kiinteistön on oltava järjestetyn jätehuollon piirissä. Liittymisvelvollisuudesta ei voida myöntää vapautusta.
Pälkäneellä sijaitsevat Rinki-ekopisteet ja jäteasemat löydät oheisesta linkistä kierrätys.info -sivulta.
Jätehuollon viranomaistehtävät
Alueellinen jätehuoltolautakunta on 17 kunnan yhteinen toimielin, joka päättää jätelain mukaisista jätehuollon viranomaisasioista toimialueellaan.
Alueellisen jätehuoltolautakunnan verkkosivuilta löytyy tietoa jätehuollon järjestämiseen liittyvistä viranomaisasioista ja velvoitteista. Sähköisen asiointipalvelun kautta voit hoitaa seuraavia asioita:
- Jätemaksumuistutukset ja jätemaksun kohtuullistaminen
- Jäteastian tyhjennysvälin pidentäminen
- Jäteastian tyhjennysten keskeyttäminen
- Lietesäiliön tyhjennysten keskeyttäminen
- Aluejätepisteen käyttöoikeus
- Kompostointi-ilmoitus
- Ilmoitus lietteen omatoimisesta käsittelystä
- Kantovesi-ilmoitus / ilmoitus, että rakennuksessa syntyville jätevesille ei ole lietesäiliötä
Jätehuoltomääräykset
Kunnalliset jätehuoltomääräykset ovat jätelakiin perustuvia paikallisia säännöksiä jätehuollosta. Jätehuoltomääräyksiä annetaan muun muassa jätehuoltoon liittymisestä, eri jätelajien lajittelusta ja keräyksestä sekä jätteiden omatoimisesta käsittelystä. Määräyksillä varmistetaan toimiva jätehuolto, josta ei aiheudu ympäristö- tai terveyshaittaa.
Kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset valvovat jätelain ja jätehuoltomääräysten noudattamista.
Alueellinen jätehuoltolautakunta hyväksyi nykyiset jätehuoltomääräykset 19.5.2021. Jätehuoltomääräyksiin on hyväksytty muutoksia vuosina 2023 ja 2024.
Roskaaminen
Jätelain mukaan ympäristöön ei saa jättää roskaa, likaa eikä käytöstä poistettua konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä siten, että siitä voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle, epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä tai niihin rinnastettavaa muuta vaaraa tai haittaa.
Roskaantuneen alueen ensisijainen puhdistamisvelvollisuus on roskaantumisen aiheuttajalla ja toissijainen velvollisuus roskaantuneen alueen haltijalla. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi määrätä roskaajan tai muun puhdistamiseen velvollisen puhdistamaan roskaantuneen alueen
Ympäristönsuojelu valvoo jätelain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattamista, kuten jätehuollon järjestämistä ja roskaamisasioita. Ympäristönsuojelu ohjaa ja neuvoo jätehuoltoon liittyvissä kysymyksissä.
Määräykset ja ohjeet
Kunnalliset jätehuoltomääräykset – tampere.fi